Smak klasycznego brownie jesteś w stanie rozpoznać nawet z zamkniętymi oczami? To znak, że czas pokusić się o modyfikację standardowego przepisu. Dowiedz się, jak przygotować prawdziwe brownie z kremem nugatowym i herbatnikami. Taka wersja na pewno cię pozytywnie zaskoczy.
Ogromna popularność brownie wynika głównie z intensywnie czekoladowego smaku oraz z jego „ciężkości”. I chociaż za to pokochali go smakosze na całym świecie, warto od czasu do czasu zdecydować się na urozmaicenie przepisu.
Brownie z kremem nugatowym i herbatnikami – przepis
Brownie z kawałkami herbatników przełożone kremem to poezja smaku. Rozpływające się w ustach ciasto z masą nugatową przełamują kawałki ciastek.
Składniki na brownie z herbatnikami:
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 120 g prawdziwego masła
- 4 jajka
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300 g mąki pszennej
- 100 g herbatników
- ½ łyżeczki soli.
Składniki na krem nugatowy:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej
- 100 g cukru pudru
- 100 ml słodkiej śmietanki 12%
- 200 g masła
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka.
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
- Masło rozpuść w rondelku, a następnie dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw do ostudzenia.
- Jajka roztrzep, dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i miksuj przez chwilę.
- Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną przestygniętą czekoladę.
- Dodaj mąkę i sól, a następnie wymieszaj.
- Dodaj pokruszone herbatniki i ponownie wymieszaj.
- Ciasto przelej do formy (20×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
- Piecz przez ok. 30 minut.
- Odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu nugatowego:
- W garnku z grubym dnem wlej śmietanę, orzechy i miód.
- Gotuj na małym ogniu – aż do zgęstnienia.
- Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
- Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę, dodając stopniowo 75 g cukru pudru.
- Sztywną pianę dodaj do masy nugatowej i delikatnie wymieszaj.
- Masę podgrzewaj – aż na powierzchni zaczną pojawiają się bąbelki.
- Odstaw i ostudź.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno szklanej miseczki nie stykało się z powierzchnią wody.
- Miękkie masło utrzyj z pozostałą ilością cukru pudru, dodaj żółtka. Utrzyj na gładką i puszystą masę.
- Dodaj roztopioną czekoladę i masę nugatową – łyżka po łyżce.
- Dokładnie wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki.
Co dalej? Teraz czas na przełożenie ostygniętego brownie:
- Przekrój ciasto czekoladowe na dwie części.
- Jedną część pozostaw na blacie i wyłóż na nią solidną porcję kremu nugatowego.
- Przykryj drugim blatem (nie przygniataj zbyt mocno).
Jeśli chcesz, wierzch możesz udekorować pozostałą częścią kremu. Możesz też polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem – tutaj masz pełną dowolność.
Smacznego!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/