Smak klasycznego brownie jesteś w stanie rozpoznać nawet z zamkniętymi oczami? To znak, że czas pokusić się o modyfikację standardowego przepisu. Dowiedz się, jak przygotować prawdziwe brownie z kremem nugatowym i herbatnikami. Taka wersja na pewno cię pozytywnie zaskoczy.

Ogromna popularność brownie wynika głównie z intensywnie czekoladowego smaku oraz z jego „ciężkości”. I chociaż za to pokochali go smakosze na całym świecie, warto od czasu do czasu zdecydować się na urozmaicenie przepisu.

Brownie z kremem nugatowym i herbatnikami – przepis

Brownie z kawałkami herbatników przełożone kremem to poezja smaku. Rozpływające się w ustach ciasto z masą nugatową przełamują kawałki ciastek.

Składniki na brownie z herbatnikami:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 120 g prawdziwego masła
  • 4 jajka
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g herbatników
  • ½ łyżeczki soli.

Składniki na krem nugatowy:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • 200 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka.

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  1. Masło rozpuść w rondelku, a następnie dodaj posiekaną czekoladę. Odstaw do ostudzenia.
  2. Jajka roztrzep, dodaj cukier oraz ekstrakt waniliowy i miksuj przez chwilę.
  3. Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną przestygniętą czekoladę.
  4. Dodaj mąkę i sól, a następnie wymieszaj.
  5. Dodaj pokruszone herbatniki i ponownie wymieszaj.
  6. Ciasto przelej do formy (20×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.
  8. Piecz przez ok. 30 minut.
  9. Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu nugatowego:

  1. W garnku z grubym dnem wlej śmietanę, orzechy i miód.
  2. Gotuj na małym ogniu – aż do zgęstnienia.
  3. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
  4. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę, dodając stopniowo 75 g cukru pudru.
  5. Sztywną pianę dodaj do masy nugatowej i delikatnie wymieszaj.
  6. Masę podgrzewaj – aż na powierzchni zaczną pojawiają się bąbelki.
  7. Odstaw i ostudź.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno szklanej miseczki nie stykało się z powierzchnią wody.
  9. Miękkie masło utrzyj z pozostałą ilością cukru pudru, dodaj żółtka. Utrzyj na gładką i puszystą masę.
  10. Dodaj roztopioną czekoladę i masę nugatową – łyżka po łyżce.
  11. Dokładnie wymieszaj i wstaw na chwilę do lodówki.

Co dalej? Teraz czas na przełożenie ostygniętego brownie:

  1. Przekrój ciasto czekoladowe na dwie części.
  2. Jedną część pozostaw na blacie i wyłóż na nią solidną porcję kremu nugatowego.
  3. Przykryj drugim blatem (nie przygniataj zbyt mocno).

Jeśli chcesz, wierzch możesz udekorować pozostałą częścią kremu. Możesz też polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem – tutaj masz pełną dowolność.

Smacznego!

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/