Każdy z nas zna smak czekolady, ale dzisiaj masz szansę spróbować jej w zupełnie nowej odsłonie. Przedstawiamy wyraziste ciasto z musem czekoladowym, które doskonale nadaje się do serwowania na co dzień i od święta. Aby nie było suche, zaproponujemy Ci je w wersji z aksamitną masą, która zachwyca swoją konsystencją oraz pełnią smaku. W tym deserze wszystkie składniki idealnie się uzupełniają.

Do przygotowania tego ciasta z musem czekoladowym potrzebujesz przede wszystkim dobrej jakości składników. Gwarantujemy, że warto wysilić się już na etapie zakupów, aby znaleźć wyselekcjonowane produkty pozbawione ulepszaczy, barwników czy sztucznych konserwantów. Podstawą jest oczywiście czekolada — a w tym przepisie nawet dwie — mleczna oraz gorzka. Każda z nich rozpieszcza zmysły niezwykłym smakiem, a po upieczeniu również zapachem. Nadają poszczególnym warstwom wypieku ciekawych kolorów, dzięki Czemy już sam widok deseru sprawia, że ślinka cieknie. Gotowy na prawdziwą cukierniczą ucztę? Oto sprawdzony przepis na ciasto z musem czekoladowym, które z powodzeniem możesz serwować nawet jako tort!

SKŁADNIKI NA CIASTO I PRZYGOTOWANIE:

  • 250 gramów mąki przesianej przez sito,
  • 100 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 gramów drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 średniej wielkości jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 130 ml oleju dobrej jakości.

Połącz składniki mokre w jednej misce i suche w drugiej. Wymieszaj wszystkie razem i dodaj do nich 1 i pół szklanki wrzątku. Przygotuj okrągłą lub prostokątną formę w średnim rozmiarze i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Przełóż masę na ciasto z musem czekoladowym do tortownicy i piecz do momentu aż patyczek będzie suchy (około pół godziny). Po upieczeniu odstaw ciasto do wystygnięcia, a kiedy będzie zimne, przetnij je wzdłuż na dwie równe części.

SKŁADNIKI NA MUS CZEKOLADOWY I PRZYGOTOWANIE

Ciasto z musem czekoladowym ma obłędne nadzienie, które trzeba wykonać bardzo starannie. Do zrobienia masy potrzebujesz:

  • 500 ml śmietanki słodkiej 30%,
  • po 150 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 80% E.Wedel i czekolady mlecznej E.Wedel roztopionej w kąpieli wodnej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku,
  • 1/4 szklanki wody.

Żelatynę rozpuść w wodzie i odstaw. Ubij śmietanę na sztywną pianę i dodaj do niej chłodną czekoladę oraz żelatynę. Całość delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Wyłóż masę na połówkę ciasta, nakryj drugą i delikatnie dociśnij. Przełóż do lodówki.

Jeżeli chcesz ożywić nieco smak ciasta, który, ze względu na dużą ilość czekolady, jest raczej słodki i monotematyczny, możesz umieścić w musie świeże owoce. Idealnie będą pasowały maliny lub truskawki. Nie tylko dodadzą kwaskowatego akcentu, ale też poprzez swój kolor ożywią cały wypiek, co będzie doskonale widoczne po jego poporcjowaniu na kawałki.

SERWOWANIE

Gotowe ciasto z musem czekoladowym zbyt długo nie będzie musiało czekać na degustację. Pokrój je, kiedy wszystkie elementy, a więc mus i ciasto, sklepią się ze sobą. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub kakao i startą czekoladą. Ozdób świeżymi owocami.