Połączenie czekolady i jabłek jest doskonale znane każdemu miłośnikowi słodkich deserów. Pojawia się ono zarówno w przypadku ciast, jak i niewielkich ciastek. Takie propozycje sprawdzają się świetnie podczas spotkań przy kawie lub większych przyjęć, w trakcie których warto postawić na pewne przepisy.

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami jabłek stanowią doskonałą propozycję również na święta. Ich niewielkie wymiary pozwalają na szybkie przegryzienie bez konieczności używania widelca. Jest to świetna opcja jako deser po dużej, wigilijnej kolacji, gdy większe kawałki ciasta mogłyby stanowić nie lada wyzwanie.

Jak przygotować ciasteczka czekoladowe z kawałkami jabłek?

Przed przygotowaniem poszczególnych składników nagrzej piekarnik do 160°C. Wyjmij dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Może się okazać, że ciastka nie zmieszczą się podczas jednego pieczenia. W takiej sytuacji konieczne będzie przygotowanie deseru na dwie tury.

Składniki:

  • 100 g masła,
  • 1 tabliczka czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 155 mąki pszennej,
  • 200 g jabłek,
  • 100 g cukru,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 60 ml mleka,
  • 2 g proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.

Sposób przygotowania:

Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Pokrój jabłka w drobną kostkę. Przesiej mąkę z sodą lub proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ubij miękkie masło z dodatkiem cukru przez około 5 min, dodaj jajko i kontynuuj ubijanie przez 2-3 min. Połącz uzyskaną masę z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj dokładnie, stopniowo dodając mleko. Na koniec dorzuć jabłka pokrojone w kostkę i przemieszaj w taki sposób, by owoce połączyły się równomiernie z ciastem.

Nabieraj po jednej czubatej łyżce gotowej masy i przekładaj na blachę, formując niewielkie kulki. Pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odstępów. W innym przypadku ciastka skleją się ze sobą. Spłaszcz lekko kulki i wstaw całość do piekarnika na około 12-15 min. Kontroluj stan ciasta i nie dopuść do jego spalenia. Wyjmij w momencie, gdy brzegi ciasteczek będą twarde, a środek – miękki i puszysty.

Jeśli chcesz, możesz również dodać do masy inne składniki. Z jabłkami idealnie zgra się cynamon, ale ciekawą propozycją są również pestki słonecznika czy pokruszone orzechy. Takie dodatki nadadzą ciasteczkom jeszcze większej chrupkości i sprawią, że staną się one nietypowym deserem na każdą okazję.

Ciastka czekoladowe z kawałkami jabłek na święta

Ciastka czekoladowe stanowią idealną propozycję na święta. Niewielkie, słodkie przekąski przełamane lekko kwaśnym jabłkiem niewątpliwie zachwycą całą rodzinę. Do takich wypieków można z powodzeniem dodać przyprawy korzenne, które nadadzą deserowi jeszcze bardziej świąteczny charakter.

Ciastka czekoladowe z kawałkami jabłek można również udekorować. Doskonale sprawdzą się kolorowe pisaki lukrowe, za pomocą których stworzysz precyzyjne, świąteczne wzory. Dobrym pomysłem będzie narysowanie śnieżynek, reniferów czy motywów kojarzonych z zimowymi swetrami. Możesz także polać ciasteczka polewą z gorzkiej lub białej czekolady i zatopić w niej orzechy bądź bakalie.

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ptysie-z-kremem-czekoladowym-i-lepiacym-karmelem-pomaranczowym/