Połączenie intensywnej czekolady i słodkich gruszek to dla wielu osób perfekcyjny mariaż smaków. Świetnie sprawdza się w cieście a la murzynek czy w babeczkach, ale można również zastosować je w ciastkach. Poniżej znajdziesz przepis na mocno czekoladowy wypiek przypominający strukturą bogate brownies z dodatkiem odświeżających gruszek. Ciastka są przygotowywane bez mąki, dlatego sprawdzą się dla osób unikających pszenicy lub glutenu. Sprawdź przepis!

Bezmączne ciastka czekoladowe z gruszkami – co je charakteryzuje?

Ciastka czekoladowe z owocami nie są może często wykonywanym wypiekiem, ale te z poniższego przepisu zadowolą każdego. To świetny pomysł na deser lub dodatek do drugiego śniadania. Są mocno czekoladowe, więc zaspokoją apetyt na słodycze na długo. Dzięki temu, że są przygotowywane bez mąki, nie sprawią kłopotu osobom, które mają trudności, np. z trawieniem glutenu. Brak tego zwykle kluczowego w wypiekach składnika sprawia też, że ciastka mają bardzo przyjemną strukturę – z zewnątrz są chrupiące, a w środku lekko ciągnące. To znacznie bardziej oryginalny deser niż, np. poczciwe muffinki czekoladowe. Przepis na te pyszne ciastka znajdziesz poniżej!

Ciastka czekoladowe z gruszkami – czego potrzebujesz?

Ciastka czekoladowe z gruszkami nie wymagają stosowania żadnych skomplikowanych składników. Podstawą są białka jaj, kakao i czekolada. Najlepiej zastosować czekoladę lekko gorzką lub wymieszać klasyczną gorzką z mleczną – wtedy ciastka są najsmaczniejsze. Warto również zwrócić uwagę na jakość używanego kakao – powinno być ciemne i intensywne. Do przygotowania przepisu potrzebujesz:

  • 3 białka jaj,
  • pół szklanki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii,
  • szczyptę soli
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%, posiekanej,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej, posiekanej,
  • 2 dojrzałe gruszki.

 

Podane proporcje wystarczą na przygotowanie ok. 24 sztuk ciastek.

Ciastka czekoladowe z gruszkami – przygotowanie

Ciastka czekoladowe z gruszkami przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Co ważne, nie potrzeba do tego miksera ani żadnego skomplikowanego wyposażenia!

  1. Rozpocznij od przygotowania owoców. Gruszki obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. W naczyniu umieść białka jajek, kakao i cukier puder przesiane przez sitko, wanilię oraz sól. Wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej do połączenia składników.
  3. Dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj. Ciasto będzie dość lejące, zbliżone konsystencją, np. do takiego na pancakes czekoladowe.
  4. Wykładaj ciasto łyżką na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Ciastka powinny mieć niewielką średnicę (ok. 3 cm) i znajdować się w dość dużej odległości, ponieważ podczas pieczenia będą się rozlewać na boki. Każde ciastko posyp pokrojoną w kostkę gruszką.
  5. Piecz przez ok. 13-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° Następnie odstaw. Zdejmuj z blachy dopiero wtedy, gdy całkowicie ostygną!

 

Smacznego!