Chrupiące, delikatne i bardzo aromatyczne – takie właśnie są ciastka karmelowe. To nowa propozycja na poczęstunek dla gości lub jako deser do popołudniowej kawy. Połączenie niezwykle słodkiego karmelu, z białą czekoladą o aksamitnej konsystencji, doskonale smakuje, więc te ciasteczka z pewnością przypadną do gustu wszystkim, którzy Cię odwiedzą. Dowiedz się, jak przygotować ciastka karmelowe!

 

Zrobienie ciasteczek, które będą idealnie słodkie, to nie lada wyzwanie, jednak z tym przepisem na pewno Ci się to uda. Przestrzegaj proporcji i podaj deser, np. z czekoladą z awokado, a jego smak przekroczy Twoje najśmielsze oczekiwania.

Ciasta karmelowe – od czego zacząć?

Pieczenie ciasteczek rozpocznij od przygotowania płaskiej blaszki. Posmaruj ją masłem i rozłóż na niej papier do pieczenia. Następnie włącz piekarnik, aby rozgrzał się do temperatury 200℃ w trybie góra-dół i wyciągnij potrzebne produkty.

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru Muscovado,
  • 140 g ciepłego, miękkiego masła,
  • 1 jajko rozmiar L,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • 3 g sody oczyszczonej,
  • 2 g soli,
  • 160 g czekolady Białej Karmelowej E.Wedel.

Wykonanie:

Do dużej misy przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj sól i sodę oczyszczoną, a następnie wszystko wymieszaj. W osobnym naczyniu umieść masło i cukier. Utrzyj składniki na puszystą, maślaną masę, a pod koniec miksowania dodaj jajko i połącz produkty. Czekoladę połam na kostki, a następnie pokrój na 4 części.

 

Kiedy wszystko będzie gotowe połącz mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę z masłem, cukrem oraz jajkiem. Zagnieć składniki, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto o konsystencji plasteliny.

 

Następnie odrywaj z masy kawałki o wielkości orzecha włoskiego. Uformuj dłońmi kulkę i na środku zrób wgłębienie. Ułóż ciasteczka na blaszce w odpowiedniej odległości od siebie. Podczas pieczenia ciasto opadnie i nieco się rozpłaszczy, więc warto pozostawić przestrzeń wokół ciastek.

 

Tak przygotowany deser umieść w rozgrzanym piekarniku na około 7 minut. Po tym czasie wysuń blaszkę i w każde zagłębienie wsadź kawałek czekolady. Wsuń ciastka z powrotem do pieca i odczekaj kolejne 2-3 minuty, aby słodki składnik się rozpuścił. Nie wydłużaj tego czasu, ponieważ czekolada może się spalić!

Gotowe ciasteczka przełóż na kratkę i pozostaw na kilkanaście minut do wystygnięcia.

Karmelowe ciasteczka – jak udekorować?

Własnoręcznie wykonane przysmaki, takie jak brownie czy właśnie ciasteczka karmelowe, doskonale sprawdzą się na przyjęciu i jako drobny upominek dla ukochanej osoby. Jednak, aby podać je na stół lub wręczyć komuś w prezencie, najpierw warto zadbać o odpowiednią dekorację. W podkreśleniu smaku tego deseru pomoże Ci aksamitny, delikatnie lepki sos karmelowy. 

 

Składniki:

  • 150 g cukru,
  • 50 g cukru waniliowego,
  • 60 ml wody
  • 25 g masła,
  • 120 ml śmietanki kremówki 30%.

Wykonanie:

Cukier wsyp do garnka z grubym dnem i podgrzej. Kiedy się rozpuści, dodaj do niego wodę, cały czas mieszając. Następnie od razu umieść w garnku masło i dokładnie wymieszaj całość, aby kryształki cukru się rozpuściły. Na koniec dodaj śmietankę kremówkę, poczekaj, aż sos zgęstnieje i odstaw do wystygnięcia. Kiedy masa będzie zimna, polej nią ciasteczka i odczekaj kilka godzin, aby zastygła.

 

Ciasteczka karmelowe smakują doskonale niezależnie od pory dnia lub okazji. Wypróbuj je już dzisiaj!