Ciasteczka owsiane to świetna alternatywa dla klasycznych wypieków z mąki. Są one delikatnie chrupiące i pozwalają na podawanie w połączeniu z różnymi składnikami. Świetnym pomysłem jest dodanie do nich drobnych kawałków czekolady.

Ciastka owsiane sprawdzają się doskonale jako codzienna przekąska, zwłaszcza gdy nie lubisz zbyt słodkich wypieków. W połączeniu z czekoladą zyskują kakaowy charakter. Pozwalają na łączenie również z licznymi bakaliami.

Jak przygotować ciastka owsiane z czekoladą?

Przepis na ciastka owsiane z czekoladą jest bardzo prosty. Składniki można modyfikować samodzielnie, w zależności od własnych preferencji. Przed rozpoczęciem mieszania poszczególnych produktów warto wyjąć je z lodówki i poczekać, aż uzyskają temperaturę pokojową. Należy również odpowiednio wcześnie rozgrzać piekarnik do 170°C oraz wyłożyć blachę papierem do pieczenia.

Składniki na ciastka owsiane z czekoladą:

  • 130 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 150 g mąki,
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wdel,
  • 150 orzechów,
  • 110 g płatków owsianych,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Zmiksuj masło z cukrem na gładką, kremową masę. Przesiej sól, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Do masła dodaj jajko i zmiksuj całość. Wsyp płatki owsiane, a następnie zamieszaj. Dodaj mąkę oraz czekoladę posiekaną na drobne kawałki. Pokrój orzechy i wsyp je do masy. Wymieszaj dokładnie całość, by wszystkie składniki połączyły się równomiernie. Nakładaj ciasto na blachę łyżką. Piecz w temperaturze 170°C przez 10-15 minut.

O czym warto pamiętać, przygotowując ciastka owsiane z czekoladą?

Zanim zaczniesz mieszać wszystkie składniki, warto, by uzyskały one odpowiednią temperaturę. Jajka można ogrzać w ciepłej wodzie, by przyspieszyć cały proces. Produkty sypkie należy natomiast przesiać, co ułatwi mieszanie do uzyskania jednolitej masy.

Znaczenie ma układanie porcji ciasta na blaszce. Powinna być ona wyłożona papierem do pieczenia, dzięki czemu wypiek nie przypali się i nie przywrze do jej powierzchni. Warto zachować odpowiednie odstępy – ciastka mogą powiększyć się nawet dwukrotnie w trakcie pieczenia.

Płatki owsiane można dodać również do wielu innych wypieków, takich jak np. tort czekoladowy. Zmieniają one konsystencję deseru, zapewniając jego większą chrupkość. To świetna alternatywa dla klasycznych, jednolitych ciast. Warto komponować je również z posiekanymi orzechami.

Z czym podawać ciastka owsiane z czekoladą?

Ciastka owsiane mogą być doskonałym dodatkiem do innych deserów, jak np. mus czekoladowy. Wystarczy pokruszyć je lub zamoczyć w kremowej mieszance. Jeśli chcesz, możesz polać je również odrobiną polewy czekoladowej lub całkowicie zatopić wypiek w masie przygotowanej z rozpuszczonej czekolady. Opcji jest wiele – na modyfikacje można pozwolić sobie, również jeśli chodzi o wnętrze ciastek. Świetnie sprawdzi się dodatek w postaci suszonych owoców – najlepiej sprawdzą się te kwaśne, czyli żurawina czy wiśnie.