Marzy Ci się pyszne i szybkie ciasto, które będzie idealne do ciepłej kawy w jesienne dni? Wykorzystaj nietypowe połączenie, aby zaskoczyć własne kubki smakowe. Postaw na czekoladę i dynię, czyli wszystko, co najlepsze i łatwo dostępne jesienią.
Wydaje Ci się, że dynia sprawdza się jedynie do przygotowania z niej zupy? Nic bardziej mylnego! Warzywo sprawdza się także w słodkim wydaniu. Dzięki niej ciasto będzie jeszcze bardziej wilgotne i wyraziste. Przekonaj się, że połączenie czekolady i dyni to naprawdę dobry pomysł – szczególnie w chłodne dni.
Jak przygotować pyszne ciasto czekoladowe z dynią?
Podstawą do tego, aby ciasto czekoladowe się udało są przede wszystkim wysokiej jakości składniki. Wiele osób uważa, że to połowa sukcesu.
Do przygotowania wypieku z dynią będziesz potrzebować:
- 300 g mąki,
- 230 g cukru (najlepiej brązowego),
- 115 g masła,
- 60 g Kakao ciemnego z Ghany,
- 125 ml oleju,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 80 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
- 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 80 g czekolada E.Wedel Biała,
- 300 g dyni startej na grubych oczkach.
Do dużej miski włóż masło i wlej olej – dokładnie zmiksuj. Następnie wsyp cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Ponownie zacznij miksować i w międzyczasie dodawaj: jajka, mąkę, kakao oraz jogurt. Do otrzymanej masy wsyp dynię oraz posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę mleczną i gorzką.
Prostokątną, sporą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią gotowe ciasto. Posyp je startą czekoladą białą. Rozgrzej piekarnik do 160°C i włóż ciasto do środka. Czas pieczenia to ok. 45 minut, jednak kontroluj, jak przebiega ten proces. Po wyciągnięciu – odstaw do ostygnięcia.
Czy ciasto czekoladowo-dyniowe można wzbogacić kremem?
Potrzebujesz czegoś wyjątkowego, co podasz swoim gościom? Dobrym pomysłem będzie wypełnienie ciasta kremem czekoladowym. Wystarczy, że po ostygnięciu przekroisz go na pół i przełożysz masą, która jest wyjątkowo prosta do przygotowania.
Składniki na krem czekoladowy:
- 400 ml śmietanki 36% do ubijania,
- 60 ml cukru pudru,
- 200 g serka mascarpone,
- 80 g czekolada E.Wedel Mocno Gorzka 80%.
Do niewielkiego rondelka wlej śmietankę i wsyp cukier puder. Podgrzej je na niewielkim ogniu, dbając o to, aby śmietanka się nie zagotowała. W międzyczasie pokrój czekoladę na niewielkie kostki. Kiedy śmietanka będzie już gorąca – wrzuć je do niej i mieszaj do momentu, aż wszystko się idealnie rozpuści. Odstaw do wystygnięcia. Kiedy masa będzie wystudzona ubij ją mikserem na najwyższych obrotach. Skończ dopiero wtedy, kiedy uzyskasz kremową, dość sztywną konsystencję. Do kremu dodaj serek mascarpone, delikatnie wszystko mieszając. Gotową masą możesz przekładać ciasto.
Pamiętaj, że ciasto czekoladowo-dyniowe należy kroić na pół, kiedy jest zimne, wówczas można uzyskać idealną równość. Przełożone masą warto także wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Wówczas krem idealnie się schłodzi i będzie smakował jeszcze bardziej. Jeśli interesują Cię inne wypieki możesz sprawdzić przepis, np. na brownie. Smacznego!