Jak sprawić, by ciasto czekoladowe było jeszcze smaczniejsze? Dodać do niego owoce! Świetnym wyborem są lubiane przez wszystkich jabłka, które doskonale komponują się z kremową, intensywną słodyczą czekolady. Ten przepis na ciasto czekoladowe z jabłkami łączy również cynamon, który jest klasycznym dodatkiem do jabłek, rodzynki oraz ciemny rum (w wersji dla całej rodziny można go zastąpić np. sokiem). Dzięki temu jest naprawdę wyjątkowy. Gotowy wypiek niesamowicie pachnie i zachwyca udaną kompozycją smaków.

Ciasto czekoladowe z jabłkami jest lekkie i miękkie. Dekadenckie, ale dzięki dodatkowi owoców niezbyt kaloryczne. Z pewnością warto wypróbować ten przepis! Jego wykonanie jest proste, choć nieco czasochłonne – trzeba bowiem m.in. obrać i pokroić jabłka, a następnie zamacerować je w rumie. Dzięki temu nabierają jednak wyjątkowego aromatu, który idealnie komponuje się z czekoladową lekkością ciasta. Całość warto polać intensywną w smaku, lśniącą polewą. Gotowe ciasto czekoladowe z jabłkami będzie wówczas zachęcać nie tylko zapachem, ale również wyglądem.

Ciasto czekoladowe z jabłkami – co jest potrzebne?

Składniki potrzebne do wykonania ciasta to:

  • 4 jabłka (około 700 g),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 3 łyżki ciemnego rumu (lub soku z pomarańczy w wersji dla dzieci),
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 200 g masła,
  • 170 g drobnego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 125 g zmielonych migdałów,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Uwaga – jabłka można zastąpić też gruszkami, by uzyskać nieco inny smak ciasta. Obie wersje są równie pyszne!

Na polewę potrzebujesz zaś:

  • 100 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%).

Ciasto czekoladowe z jabłkami – wykonanie

  1. By zrobić ciasto czekoladowe z jabłkami, najpierw przygotuj składniki. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Następnie zajmij się jabłkami – obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Wymieszaj z rodzynkami (jeśli ich nie lubisz, możesz je po prostu pominąć lub np. zastąpić innymi suszonymi owocami). Całość zalej rumem i sokiem z cytryny, odstaw na ok. godzinę (w temperaturze pokojowej).
  2. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W pierwszej kolejności należy ubić w misie miksera miękkie masło z cukrem. Ważne, by ucierać masę przez kilka minut, aż będzie jasna i puszysta. Następnie można rozpocząć dodawanie pozostałych składników. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym jajku, upewniając się przed dodaniem kolejnego, że poprzednie dobrze połączyło się z masą. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Dodaj do nich zmielone migdały, wymieszaj i wsyp do masy maślano-jajecznej. Wymieszaj szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszaj do masy jabłka, starając się nie zniszczyć struktury ciasta.
  3. Gotową masę należy przełożyć do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 25 cm. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Piecz ok. 45 – 50 minut. Przed wyjęciem upewnij się, że patyczek wetknięty w środek ciasta jest suchy (może się na nim znajdować odrobina wilgoci z owoców, jednak nie surowe ciasto). Odstaw do wystudzenia.

Polewa na ciasto czekoladowe z jabłkami to klasyczne ganache z czekolady. W małym garnuszku podgrzej śmietankę, aż zacznie parować, jednak nie pozwól jej się zagotować. Zdejmij z palnika, wrzuć do niej posiekaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj – powinieneś uzyskać gładką polewę, którą po lekkim przestudzeniu można udekorować ciasto. Smacznego!