Podczas letnich miesięcy prym wiodą owoce. Świeże, niezwykle aromatyczne i soczyste – doskonale smakują zarówno solo, jak i w połączeniu z aksamitnym ciastem. Masz ochotę na lekki deser, który rozpieści Twoje kubki smakowe? A może szukasz pomysłu na oryginalny poczęstunek dla gości? Poznaj recepturę na wspaniałe i orzeźwiające ciasto czekoladowe z kiwi. Zrób je już dzisiaj, a nie pożałujesz!

 

Kiwi rzadko jest wykorzystywane do deserów ze względu na kwaskowatość. Często podaje się je, np. z blokiem czekoladowym. Przepis na ten przysmak jest niezwykle prosty, więc z łatwością wykonasz go samodzielnie w domu. Jednak dzisiaj spróbuj czegoś innego: połącz kiwi ze słodką czekoladą, która doskonale równoważy smak owocu i sprawi, że deser szybko zniknie ze stołu!

Jak wykonać ciasto czekoladowe z kiwi?

Zanim przystąpisz do pieczenia, przygotuj blaszkę wielkości 30x40cm. Jest ona wystarczająco duża, aby poczęstować wszystkich łasuchów w okolicy. Posmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180℃ i ustaw go na tryb grzania góra-dół. Ciasto składa się z trzech części: aksamitnego brownie, delikatnego musu z kiwi i świeżej galaretki.

 

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 80 g czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 230 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 6 g proszku do pieczenia,
  • 6 jajek.

 

Składniki na mus z kiwi:

  • 8 sztuk kiwi,
  • 1 l wody,
  • 225 g galaretki o smaku kiwi,
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 350 g serka mascarpone.

 

Dekoracja:

  • 150 g galaretki cytrynowej,
  • 100 g biszkoptów podłużnych,
  • 300 ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany.

Wykonanie ciasta czekoladowego:

Czekoladę pokrój na drobne kawałki, a następnie umieść w szklanej misce. Naczynie ustaw nad garnkiem z parującą wodą i poczekaj, aż temperatura wewnątrz miski wzrośnie i czekolada zacznie się rozpuszczać. Następnie zacznij mieszać składnik do momentu, aż powstanie gładka masa. Kiedy będzie gotowa, odstaw ją do wystygnięcia.

 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do naczynia. W osobnej misce ubij jajka z cukrem na puszystą pianę. Powoli wsyp do niej suche składniki i zamieszaj. Na koniec wlej rozpuszczoną czekoladę. Trzema ruchami połącz całość w jednolite ciasto i przelej do przygotowanej foremki. Wyrównaj i wstaw do piekarnika na 20 minut lub do momentu, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy.

 

Wykonanie musu z kiwi:

Obierz kiwi i zblenduj lub zmiażdż widelcem na papkę. Następnie przełóż je do garnka, dodaj wodę i zagotuj. Do gorących owoców wsyp galaretki i wymieszaj, aby się rozpuściły, a potem pozostaw do stężenia w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.

 

Po tym czasie wyjmij schłodzoną śmietankę kremówkę i ubij ją na sztywną pianę. Kiedy będzie gotowa, wymieszaj ją z serkiem mascarpone i na koniec dodaj tężejącą galaretkę. Gotowy mus wylej na ciasto, wyrównaj i wstaw do lodówki, aby całkowicie zastygł.

Jak udekorować czekoladowe ciasto z kiwi?

Kiedy masa z kiwi będzie sztywna, możesz udekorować ją biszkoptami i cytrynową galaretką. Poukładaj ciasteczka, np. w kratkę. Następnie przygotuj galaretkę według instrukcji na opakowaniu i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy zacznie nieco tężeć, powoli wylej ją na wierzch ciasta między wolne przestrzenie tak, aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Ponownie wstaw deser do lodówki.

 

Przed podaniem ciasta na stół, przygotuj bitą śmietanę. Możesz w tym celu ubić śmietankę kremówkę na wysokich obrotach lub skorzystać z gotowych produktów w dozowniku. Wyciśnij odpowiednią porcję bitej śmietany na każdy kawałek ciasta i zaserwuj je gościom. Z pewnością będą zachwyceni!

 

Galaretka, owoce i czekolada – lepszego połączenia smaków na lato nie znajdziesz!