Kto nie lubi ciasta czekoladowego? Kiedy jego słodki zapach rozejdzie się po całym domu, z trudem można szukać kogoś, kto nie skusi się na mały kawałek, a potem jeszcze jeden mały kawałek i kolejny mały kawałek. Całe szczęście poniższy przepis zakłada przygotowanie całej blachy czekoladowego ciasta z pigwą. Nie powinno więc zabraknąć go dla nikogo.

 

Liczba porcji: 12

Łączny czas: 70 minut

Przygotowanie: 25 minut

Oczekiwanie: 45 minut

Poziom trudności: Łatwe

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

Ciasto:

  • 160 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
  • 300 g mąki pszennej typu 450,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 250 ml mleka,
  • 20 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • 500 g pigwy lub musu z pigwy.

 

Polewa:

  • 100 g masła,
  • 80 g czekolady E.Wedel Białej,
  • 30 ml mleka.

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie sypkie produkty: mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce.
  2. Gorzką czekoladę podziel na kostki, po czym wsyp je do metalowej miski, w tym czasie zagrzej też wodę w garnku na kąpiel wodną. Średnica garnka powinna być odrobinę mniejsza niż średnica miski.
  3. Pokrój masło w kostkę, wyjmij jajka i mleko z lodówki. Jajka dodatkowo możesz ogrzać, wkładając je do miseczki z ciepłą wodą.
  4. Wstaw miskę z czekoladą do garnka z wrzątkiem. Pamiętaj, że woda nie powinna dotykać dna miski. Delikatnie mieszaj czekoladę.
  5. Gdy czekolada będzie już rozpuszczona, stopniowo dodawaj do niej masło i mleko.
  6. Pozostaw czekoladową masę do ostudzenia. W tym czasie możesz oddzielić żółtka od białek. Podziel też cukier na dwie części, każda po ok. 100 g.
  7. Białka ubij trzepaczką lub mikserem. Cukier dodaj dopiero po minucie od rozpoczęcia procesu ubijania, wsypując go stopniowo, aż do uzyskania sztywnej piany.
  8. Żółtka połącz z drugą częścią cukru przy pomocy trzepaczki, aż do uzyskania gładkiej masy.
  9. Do żółtek utartych z cukrem dodaj powoli masę czekoladową. Krem z żółtek i czekolady należy stopniowo łączyć z ubitym białkiem i sypkimi składnikami. Najprostszym sposobem będzie dodawanie do osobnej miski małych porcji kremu, białek i sypkich składników, a następnie mieszanie wszystkiego przy pomocy sylikonowej łopatki.
  10. Na końcu dodaj do ciasta pigwę. Jeżeli używasz całych owoców pigwy, należy pokroić je w plasterki.
  11. Gotową masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz 45 minut, tryb grzania góra-dół. Po ustalonym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest mokre w środku. Jeżeli patyczek jest mokry – dodaj dodatkowe 5-10 minut pieczenia.
  13. Gdy ciasto jest gotowe – czas na polewę. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszoną tabliczkę białej czekolady oraz mleko. Polewę mieszaj tak długo, aż zrobi się gęsta, następnie polej nią wystudzone ciasto. Smacznego!

 

Gdzie sprawdzi się ciasto czekoladowe z pigwą?

Połączenie klasycznego czekoladowego ciasta z aromatyczną, kwaskowatą pigwą i słodką polewą z czekolady to propozycja zarówno na chłodne, zimowe wieczory, jak i letnie, gorące poranki. Ciasto idealnie komponuje się jako szybki smakołyk w krótkiej przerwie w pracy, jak i samodzielny deser, którym długo możemy się delektować.

 

Jeśli interesują Cię desery, możesz także wypróbować klasyczne brownie lub krem czekoladowy. Ich smak z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przekonaj się już teraz i wypróbuj te przepisy!