Kto nie lubi ciasta czekoladowego? Kiedy jego słodki zapach rozejdzie się po całym domu, z trudem można szukać kogoś, kto nie skusi się na mały kawałek, a potem jeszcze jeden mały kawałek i kolejny mały kawałek. Całe szczęście poniższy przepis zakłada przygotowanie całej blachy czekoladowego ciasta z pigwą. Nie powinno więc zabraknąć go dla nikogo.
Liczba porcji: 12
Łączny czas: 70 minut
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 45 minut
Poziom trudności: Łatwe
LISTA SKŁADNIKÓW:
Ciasto:
- 160 g czekolady E.Wedel Mocno Gorzkiej 80%,
- 300 g mąki pszennej typu 450,
- 4 jajka,
- 200 g masła,
- 200 g cukru,
- 250 ml mleka,
- 20 g Kakao ciemnego z Ghany,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody,
- 500 g pigwy lub musu z pigwy.
Polewa:
- 100 g masła,
- 80 g czekolady E.Wedel Białej,
- 30 ml mleka.
PRZYGOTOWANIE:
- Wszystkie sypkie produkty: mąkę, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia wymieszaj w jednej misce.
- Gorzką czekoladę podziel na kostki, po czym wsyp je do metalowej miski, w tym czasie zagrzej też wodę w garnku na kąpiel wodną. Średnica garnka powinna być odrobinę mniejsza niż średnica miski.
- Pokrój masło w kostkę, wyjmij jajka i mleko z lodówki. Jajka dodatkowo możesz ogrzać, wkładając je do miseczki z ciepłą wodą.
- Wstaw miskę z czekoladą do garnka z wrzątkiem. Pamiętaj, że woda nie powinna dotykać dna miski. Delikatnie mieszaj czekoladę.
- Gdy czekolada będzie już rozpuszczona, stopniowo dodawaj do niej masło i mleko.
- Pozostaw czekoladową masę do ostudzenia. W tym czasie możesz oddzielić żółtka od białek. Podziel też cukier na dwie części, każda po ok. 100 g.
- Białka ubij trzepaczką lub mikserem. Cukier dodaj dopiero po minucie od rozpoczęcia procesu ubijania, wsypując go stopniowo, aż do uzyskania sztywnej piany.
- Żółtka połącz z drugą częścią cukru przy pomocy trzepaczki, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Do żółtek utartych z cukrem dodaj powoli masę czekoladową. Krem z żółtek i czekolady należy stopniowo łączyć z ubitym białkiem i sypkimi składnikami. Najprostszym sposobem będzie dodawanie do osobnej miski małych porcji kremu, białek i sypkich składników, a następnie mieszanie wszystkiego przy pomocy sylikonowej łopatki.
- Na końcu dodaj do ciasta pigwę. Jeżeli używasz całych owoców pigwy, należy pokroić je w plasterki.
- Gotową masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz 45 minut, tryb grzania góra-dół. Po ustalonym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest mokre w środku. Jeżeli patyczek jest mokry – dodaj dodatkowe 5-10 minut pieczenia.
- Gdy ciasto jest gotowe – czas na polewę. W małym rondelku rozpuść masło, dodaj pokruszoną tabliczkę białej czekolady oraz mleko. Polewę mieszaj tak długo, aż zrobi się gęsta, następnie polej nią wystudzone ciasto. Smacznego!
Gdzie sprawdzi się ciasto czekoladowe z pigwą?
Połączenie klasycznego czekoladowego ciasta z aromatyczną, kwaskowatą pigwą i słodką polewą z czekolady to propozycja zarówno na chłodne, zimowe wieczory, jak i letnie, gorące poranki. Ciasto idealnie komponuje się jako szybki smakołyk w krótkiej przerwie w pracy, jak i samodzielny deser, którym długo możemy się delektować.
Jeśli interesują Cię desery, możesz także wypróbować klasyczne brownie lub krem czekoladowy. Ich smak z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przekonaj się już teraz i wypróbuj te przepisy!