Ciasto czekoladowe na wiele sposobów to odkrywanie piękna produktów ziarna kakaowca. Warto czasem sięgnąć po historyczne odniesienia i przenieść się w czasie do Meksyku, gdzie czekolada pełniła niezwykle ważną rolę od początku jej odkrycia, była swoistym napojem bogów. Dziś wszyscy uwielbiamy czekoladę, a w pysznym przepisie na ciasto nie może jej wprost zabraknąć. Jak połączyć czekoladę, Meksyk i migdały?

 

Podstawowe składniki na pyszne ciasto czekoladowe

 

Czas poznać przepis magiczny, który wiąże się z Meksykiem – oto proste i pyszne, szybie ciasto czekoladowe. Pamiętaj, że czekolada musi być doskonałego gatunku. Zadbaj o to, by plantacja była usytuowana w dobrym miejscu, aby ziarna pochodziły od dobrych dostawców. Do tego warto szukać plantatorów przestrzegających zasad fair trade. Tylko dzięki temu będziesz mógł wykonać doskonałe wypieki, w tym przygotować najlepsze ciasto czekoladowe.

 

Nie zapominaj o dodatkach. Tylko dzięki odpowiednim proporcjom uda Ci się stworzyć arcydzieło. Dobre ciasto wymaga czasu i delikatności. To nie jest jednak trudne zadanie, wystarczy, byś dokładnie przeczytał recepturę i postępował zgodnie z naszymi wskazówkami. Dzięki temu już niedługo na Twoim stole pojawi się pyszne, parujące ciasto.

 

Jakich produktów potrzeba do stworzenia pysznego ciasta czekoladowego z płatkami migdałów?

  • 180 g mąki pszennej;
  • 150 g cukru;
  • 50 g płatków migdałów;
  • 125 g masła;
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 50 g orzechów włoskich;
  • 50 g startej (lub posiekanej) czekolady deserowej lekko gorzkiej 50% E.Wedel;
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka);
  • 250 g pokrojonego w kostkę mango;
  • 50 ml wody;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  • 200 g czekolady mlecznej E.Wedel do polewy;
  • 100 g śmietanki 30% do polewy;
  • 1 łyżka miękkiego masła do polewy.

 

Przygotowanie pysznego ciasta czekoladowego

 

Zaczynamy od wyboru właściwego garnka i podgrzania w nim wody. Do wody dodajemy cukier, masło oraz kakao i podgrzewamy, aż cukier się całkowicie rozpuści. Ważne, by nie zagotować całej mieszanki, gdyż może wówczas dojść do rozwarstwienia się tłuszczów. Następnie masę odstawiamy i czekamy, aż przestygnie. Do już ostudzonej dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę.

 

Pyszne ciasto czekoladowe musi mieć płatki migdałów, dlatego do masy kakaowej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, papryką oraz posiekanymi drobno, kilkunastoma płatkami. Większość z nich powinna zostać na górę ciasta. Dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz startą czekoladę deserową. Wrzucamy pokrojone w kostkę mango i razem mieszamy. Na sam koniec dopiero dodajemy ubitą pianę z białek.

 

Przygotowanie pieczenia i podanie

 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza lub 170 stopni bez termoobiegu. Przygotowaną masę przelewamy do podłużnej formy, którą uprzednio nasmarowaliśmy masłem i obsypaliśmy pokruszonymi biszkoptami. Ewentualnie można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Przepis przewidziany dla formy 21 cm x 11 cm. Pieczemy przez około 50 minut (bez termoobiegu około 55 minut). Ciasto posypujemy prażonymi migdałami i podajemy z polewą czekoladową. Teraz nie pozostaje nic innego, jak go spróbować. Smacznego!