Masz ochotę na ciasto czekoladowe z owocami? Najczęściej do takich wypieków wykorzystuje się sezonowe zbiory – maliny, borówki lub śliwki. Takie połączenie smaków jest tak zwanym „pewniakiem”, ale już Ci się znudziło? Ciekawą kombinacją może być czekolada z winogronami.
Przygotowanie klasycznego, czekoladowego ciasta jest wyjątkowo proste. Korzystając ze sprawdzonego przepisu masz pewność, że wypiek zawsze wyjdzie. Będzie ono jednak zdecydowanie lepsze, jeżeli dodasz ulubione owoce. Taka wyjątkowo przekąska z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Ciasto czekoladowe z winogronami – szybki i prosty przepis
Podstawą dobrego ciasta są przede wszystkim wysokiej jakości produkty i ich odpowiednie proporcje. Chcesz przygotować pyszne ciasto czekoladowe? Poniżej znajdziesz przepis, który zawsze wychodzi. Podejmij to kulinarne wyzwanie.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 250 g mąki pszennej,
- 180 g masła,
- 125 g cukru,
- 4 jajka,
- 90 g Kakao ciemnego z Ghany,
- 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
- 200 g winogron jasnych lub różowych.
Do średniej wielkości garnka włóż masło i postaw na małym ogniu, aby się roztopiło. Następnie dodaj do niego cukier i kakao. Mieszaj wszystko do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Posiekaj drobno czekoladę i dodaj do garnka. Kiedy ta się rozpuści wsyp powoli mąkę, cały czas mieszając i dodaj jajka. Ostatnim krokiem będzie posiekanie winogron na mniejsze kawałki i dodanie ich do ciasta.
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 20 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie wylej na nią gotową masę. Włącz piekarnik, aby się rozgrzał – temperaturę ustaw na 160⁰C. Kiedy będzie gotowy wstaw blaszkę i piecz ciasto przez ok. 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystygnięcia przed podaniem.
Oryginalny blok czekoladowy z winogronami
Ciasto czekoladowe może być jednym z wielu deserów, które przygotujesz. Istnieje także wiele innych możliwości. Jedną z nich jest, np. blok czekoladowy. Przepis na niego jest równie szybki i prosty. Musisz postępować jedynie zgodnie z instrukcją – krok po kroku.
Składniki na blok czekoladowy:
- 120 g herbatników kakaowych,
- 200 g masła,
- 400 g mleka w proszku,
- 150 g cukru,
- 125 ml wody,
- 100 g ulubionych orzechów,
- 60 g Kakao ciemnego z Ghany,
- 200 g winogron.
Na niewielkim ogniu w rondelku rozpuść masło tak, aby miało płynną postać, ale się nie zagotowało. Dodaj do niego wodę i cukier. Kiedy wszystko się wymiesza – powoli zacznij wsypywać kakao. Odstaw do wystygnięcia.
W osobnym naczyniu umieść orzechy i zalej je wrzątkiem, aby się sparzyły. Po kilku minutach odlej wodę i posiekaj je na drobniejsze kawałki, ale niezbyt drobno.
Do dużej miski wsyp mleko w proszku i dodaj pokruszone herbatniki kakaowe. Następnie wlej rozpuszczone masło z cukrem i kakao, dodaj orzechy i posiekane na mniejsze cząstki winogrona. Wymieszaj wszystko, aby uzyskać masę. Kiedy ta będzie gotowa – wylej ją do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Odstaw blaszkę do lodówki na 2-3 godziny. Kiedy blok czekoladowy z winogronami zastygnie, krój go jak klasyczne ciasto i podawaj.
Jeśli interesują Cię wypieki możesz zdecydować się na przygotowanie, np. klasycznego brownie. Sprawdź inne nasze przepisy i wypróbuj je. Smacznego!