Szukasz pomysłu na deser lub poczęstunek dla gości, który będzie słodki, lecz niezbyt banalny? Być może tym, czego potrzebujesz, jest błyskawiczne ciasto kokosowe z białą czekoladą. Ten prosty przepis zawsze się udaje, a do jego przygotowanie potrzebujesz naprawdę mało czasu.

 

Zwykle na ważnych uroczystościach rodzinnych króluje tort czekoladowy. Ten jest pyszny – nie da się ukryć. Jednak jego przygotowanie zajmuje zdecydowanie zbyt dużo czasu. Dlatego wiele osób poszukuje innych inspiracji – prostych, szybkich i równie smacznych. Jedną z nich jest kokosowe ciasto z białą czekoladą.

Dobre składniki – podstawa ciasta kokosowego

Przygotowania do pieczenia ciasta kokosowego rozpocznij od zgromadzenia wszystkich składników. Zwróć uwagę, aby wybierać dokładnie te, które znajdują się w przepisie. Wysoka jakość produkt zapewni Ci doskonały smak.

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru brązowego,
  • 180 ml oleju rzepakowego,
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Przygotowanie ciasta:

  1. Pierwszym krokiem w przygotowaniu ciasta jest wbicie jajek do miski, dodanie do nich 150 g cukru oraz ubicie przy pomocy miksera na najwyższych obrotach. Konsystencja, jaką musisz uzyskać, ma być gładka, a także puszysta.
  2. Następnie do otrzymanej masy dodaj olej – pamiętaj, że powinieneś ją cały czas mieszać, aby składniki się połączyły.
  3. Czas na składniki suche: mąka, kakao i proszek do pieczenia. Dodając je, nie przerywaj miksowania.

 

Uzyskaną masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C, a kiedy uzyskasz temperaturę – wsadź blaszkę do środka i piecz ciasto przez ok. 35 minut.

 

Składniki na masę kokosowo-czekoladową:

  • 180 g wiórków kokosowych,
  • 50 g cukru,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 160 g czekolady E.Wedel Białej.

 

Kiedy Twoje ciasto będzie w piekarniku – przygotuj masę do jego przełożenia. Zmiel wiórki kokosowe i dodaj je do serka mascarpone. Następnie wsyp 50 g cukru i wszystko dokładnie wymieszaj. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i dodaj ją do kremu. To błyskawiczny przepis.

Przekładanie ciasta kokosowego – krok po kroku

Kiedy Twoje ciasto wystygnie – czas na jego przekładanie. Należy przekroić je ostrożnie na pół, na dolną warstwę wyłożyć krem kokosowo-czekoladowy i równomiernie go rozsmarować. Ostatnim krokiem będzie nałożenie wierzchniej warstwy i jej delikatne uciśnięcie. Warto pozostawić odrobinę kremu, aby delikatnie przesmarować nim ciasto dookoła. Wówczas można obsypać je kokosem z wierzchu, dzięki czemu będzie wyglądać równie dobrze, co smakować.

 

Wskazówka:

Pamiętaj, aby ciasto włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki przed jego podaniem. Wówczas odpowiednio się schłodzi, a krem stężeje.

 

Proste i błyskawiczne ciasto kokosowe z białą czekoladą idealnie nadaje się jako deser do popołudniowej kawy, ale również jako propozycja na przyjęcie. Jest to coś zupełnie innego niż klasyczny tort czy mus czekoladowy. Przygotowując je dla swoich gości, z pewnością zaskoczysz ich eksplozją smaków, jakiej nie spodziewają się na talerzu.