Smaki dzieciństwa kojarzą Ci się z pysznym ciastem rabarbarowym świeżo wyciągniętym z piekarnika? Nie ma nic lepszego niż prosta przekąska z kruszonką lub oprószona cukrem pudrem. Co więcej, jej przygotowanie jest banalnie proste. Przekonaj się sam!

 

Klasyczne ciasto rabarbarowe powstaje na bazie tradycyjnego biszkoptu. Można zatopić w nim sam rabarbar lub dodatkowo wzbogacić przepis o inne owoce sezonowe – truskawki lub maliny. Taki wypiek doskonale nadaje się na piknik w plenerze. Uwielbiają go zarówno dorośli, jak i dzieci. Okazuje się jednak, że znany od pokoleń przepis można nieco zmodyfikować, sprawiając, że ciasto będzie jeszcze smaczniejsze. Wystarczy jego bazę zamienić na biszkopt czekoladowy. Wypróbuj tę sztuczkę i zobacz, jak bardzo uzależnia taka przekąska.

Co jest niezbędne, aby upiec biszkopt czekoladowy z rabarbarem?

Podstawą pysznego ciasta są przede wszystkim wysokiej jakości składniki – to już połowa sukcesu. Nie bez znaczenia jest także dobry przepis. Połączenie jednego i drugiego gwarantuje sukces.

 

Żeby przygotować biszkopt czekoladowy z rabarbarem będą Ci niezbędne następujące składniki:

  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 200 g mąki pszennej – najlepiej przesianej,
  • 200 g cukru,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 6 jajek,
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa do smaku.

 

Receptą na puszysty biszkopt jest oddzielenie od siebie białek i żółtek. Następnie białka należy ubić na piankę i dopiero ją wykorzystać w dalszym przygotowaniu ciasta. W sieci znajdziesz różne przepisy na biszkopt – zarówno klasyczny, jak i czekoladowy. Jednak ten punkt pojawia się praktycznie w każdej recepturze.

Brownie z rabarbarem zamiast biszkoptu – czy to dobry pomysł?

Nie przepadasz zbytnio za klasycznym biszkoptem, ale jednocześnie uwielbiasz rabarbar i nie wyobrażasz sobie, aby nie spróbować go przynajmniej raz w sezonie? Istnieje pewne rozwiązanie, które może Cię zainteresować. Jest nim brownie, do którego bez problemu możesz dodać dowolne owoce. Lekko wilgotne, czekoladowe ciasto będzie idealnie komponowało się z delikatnie kwaskowatym rabarbarem. To przełamanie docenią nawet najbardziej wybredni smakosze, delektując się deserem.

 

Plusem, jeżeli chodzi o brownie jest wyjątkowo proste przygotowanie – oczywiście pod warunkiem, że dysponujesz dobrym przepisem. Z rozpisaną instrukcją krok po kroku ciasto wyjdzie nawet tym, który stawiają dopiero pierwsze kulinarne kroki.

 

Pamiętaj, że podstawą brownie jest mocno czekoladowy smak – nie oszczędzaj więc składnika, jakim jest kakao. Wybieraj także to dobrej jakości. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że uzyskasz efekt, na którym Ci zależy. W sezonie letnim do ciasta czekoladowego z rabarbarem idealnie będzie pasować także kulka lodów waniliowych i kleks bitej śmietany. Tak przygotowany deser z powodzeniem może podać po niedzielnym obiedzie lub na garden party dla znajomych.

 

Nie bój się nowych przepisów – podejmuj wyzwania i eksperymentuj w swojej kuchni. Zobaczysz, że rezultaty takiego pichcenia zaskoczą nawet Ciebie!