Crepes to naleśniki, kojarzone m.in. z francuskim street foodem. Można podawać je z różnymi dodatkami. Doskonałym pomysłem jest serwowanie ich na słodko, np. z czekoladą. Komponuje się ona doskonale z wieloma dodatkami, a jednocześnie pozwala na zaspokojenie ochoty na słodycze miłośników słodkości.

Crepes z czekoladą to doskonała propozycja również na obiad czy drobną przekąskę w ciągu dnia. To prosta potrawa, która smakuje i wygląda niesamowicie – potrafi wykonać ją niemal każdy. Zobacz, w jaki sposób można przygotować ją we własnym domu.

Jak przygotować crepes z czekoladą?

Aby przygotować crepes z czekoladą, wystarczy dysponować podstawowymi produktami, które znajdują się w większości kuchni. Warto przygotować również patelnię do naleśników i rozgrzać ją dobrze przed wylaniem pierwszej partii ciasta.

Składniki na crepes z czekoladą:

  • 10 g oleju roślinnego,
  • 200 g mąki,
  • 200 ml wody,
  • 3 banany,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wodę, jajko, mąkę – najlepiej zrobić to z wykorzystaniem miksera, w taki sposób, by w masie nie pojawiły się żadne grudki. Dodaj sól oraz olej, a następnie ponownie wymieszaj. Wlewaj ciasto na patelnię partiami. Zmieniaj stronę naleśników po usmażeniu jednej z nich, a gotowe placki przerzuć na czysty talerz.

W trakcie smażenia pokrusz czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej. W tym czasie pokrój banany na mniejsze kawałki, najlepiej plasterki. Posmaruj naleśniki rozgrzaną i roztopioną czekoladę mleczną i ułóż na nich banany. Złóż placki na cztery części.

Jakie owoce sprawdzą się w przypadku naleśników z czekoladą?

Naleśniki z czekoladą smakują doskonale w połączeniu z wieloma owocami. Nie muszą to być produkty świeże – świetnie sprawdzają się też te z puszki. Mowa tu o ananasie czy brzoskwiniach. Naleśniki można podawać również z wiśniami, morelami, truskawkami, malinami, borówkami i wieloma innymi owocami, w zależności od własnych preferencji. Warto stawiać na produkty sezonowe, które są słodkie i dość tanie.

Zimą dobrym pomysłem jest podawanie naleśników z czekoladą z dżemami o różnych smakach. Można przygotować je latem, by cieszyć się nimi w trakcie chłodniejszych miesięcy. Wystarczy pomieszać dżem z czekoladą lub położyć go jako kolejną warstwę.

Doskonale sprawdzą się też inne dodatki. Mowa tu przede wszystkim o orzechach. Zmieniają one konsystencję potrawy, a jednocześnie smakują doskonale w połączeniu z czekoladą. Jeśli chcesz, możesz zastosować również tabliczkę, w której już znajdują się orzechy – całe lub pokruszone.

Takie połączenia sprawdzą się doskonale również podczas przygotowywania innych słodkich deserów, jak czekoladowe babeczki. Czekolada komponuje się doskonale z kontrastującymi smakami, zwłaszcza kwaśnymi owocami. Jeśli nie wiesz, jak zrobić babeczki czekoladowe, skorzystaj z przepisu dostępnego na stronie. To doskonałe rozwiązanie dla prawdziwych miłośników słodkości, którzy kochają nie tylko słodkie śniadania, lecz także pyszne desery.