Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, często nachodzi nas ochota na coś słodkiego – tak w ramach rekompensaty za to, co dzieje się na zewnątrz. Warto postawić wtedy na prosty, sprawdzony przepis, który, choć nie zajmie dużo czasu, przyniesie oczekiwany efekt „wow”!  

 

Czas przygotowania: 40 min

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:
*przygotuj również mikser i tortownicę o średnicy 24 cm

  • 100 g miękkiego masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 230 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Czekoladowa kruszonka:

  • 60 g cukru,
  • 150 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej E.Wedel,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwie miski – na suche i mokre składniki.
  2. Miękkie masło i cukier utrzyj na puszystą, jasną masę i dodaj jajka, wciąż ucierając. Następnie dodaj jeszcze jogurt naturalny i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  3. W drugiej wymieszaj wszystkie suche składniki i przesiej je do puszystej masy w pierwszej misce. Mieszaj do uzyskania jednolitej, bardzo gęstej masy.
  4. Czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną pokrój na malutkie kawałki i wymieszaj z cukrem i cynamonem.
  5. Nagrzej piekarnik do 1800C – tryb góra-dół.
  6. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm wlej ostrożnie przygotowane ciasto, na wierzch wysyp całą posypkę z czekoladą.
  7. Ciasto piecz przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
  8. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  9. Ciasto cynamonowe z kawałkami czekolady poleca się na deser! Smacznego.

Sekret tkwi w prostocie

To ciasto to naprawdę prosty, klasyczny przepis, jednak dzięki niezwykłemu połączeniu cynamonu i mlecznej czekolady zyskuje zupełnie nowy wymiar. Dzięki temu, że ciasto robi się naprawdę szybko, bez trudu możesz upiec je nawet po pracy, by już za godzinę cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. To doskonałe rozwiązanie dla zabieganych, którzy wciąż chcą cieszyć się czasem spędzonym w kuchni i to bez zbędnych wyrzeczeń.

Niepowtarzalny zapach

Cynamonowe ciasto z czekoladą, oprócz tego, że świetnie smakuje, ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę – kiedy tylko wsuniesz je do piekarnika, poczujesz, jak mocno cynamonowy zapach otula całą przestrzeń i każdą komórkę Twojego ciała. W cynamonie jest coś dziwnie uspokajającego, prawda? A w tym przepisie, cynamon gra pierwsze skrzypce! Od razu przywołuje na myśl zimowe wieczory i późno-jesienne popołudnia z kubkiem gorącej herbaty, ulubioną książką i ciepłym kocem.

Twoja chwila przyjemności

Proste przepisy to tak naprawdę klucz do sukcesu. Żyjemy w biegu i nie mamy czasu na małe, codzienne przyjemności – jednak kiedy widzisz tak prosty i szybki przepis, nie masz już żadnej wymówki, po prostu musisz go wypróbować. I wtedy w końcu poświęcasz tych kilka chwil tylko sobie – bez pośpiechu i bez stresu.

 

  1. koniecznie zobacz też przepis na szybki, bardzo puszysty mus czekoladowy oraz wyjątkowy tort czekoladowy!