Szarlotka to ciasto, które zna i kocha wiele osób – nie tylko w Polsce. Ciężko wyobrazić sobie dom, w którym przynajmniej raz nie pojawiła się ona na stole. W klasycznym wydaniu głównym bohaterem takiego wypieku są jabłka. Okazuje się jednak, że szarlotka może wyglądać zupełnie inaczej.

 

Czekolada kojarzy się wielu osobom z klasycznymi wypiekami, np. brownie. Okazuje się jednak, że dodając ten składnik do szarlotki i uzupełniając wszystko budyniem, powstaje naprawdę ciekawe połączenie smaków. To propozycja dla tych, którzy kochają kulinarne eksperymenty. Nowoczesne wydanie ciasta doskonale nadaje się do popołudniowej kawy, ale także na specjalne okazje.

Pierwszy etap przygotowania ciasta – krok po kroku

Przygotowanie czekoladowej szarlotki z budyniem jest wyjątkowo proste. To ciasto, które zawsze się udaje i jest dość szybkie. Wystarczy więc przygotować odpowiednie składniki i postępować krok po kroku zgodnie z przepisem.

 

Składniki na spód ciasta:

  • 350 g herbatników,
  • 60 g masła,
  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej.

 

Herbatniki włóż do misy robota kuchennego i zmiel je drobno. Następnie przesyp do dużego naczynia. Masło podgrzej w średnim rondelku i dodaj do niego pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy ta się rozpuści – przelej masę do herbatników i wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aby uzyskać jednorodną konsystencję. Wylej masę na małą, okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskasz spód, który świetnie zastępuje m.in. biszkopt czekoladowy.

 

Składniki na farsz:

  • 4-5 jabłek,
  • 50 g masła,
  • 30 g cukru.

 

Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Masło rozpuść na ogniu i dodaj do owoców razem z cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na przygotowany wcześniej spód ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie wstaw do niego blaszkę i piecz przez ok. 20-25 minut, sprawdzając, czy wszystko przebiega zgodnie z planem.

Wykończenie czekoladowej szarlotki – budyń i kruszonka

Czas, w którym piecze się spód szarlotki, możesz wykorzystać do przygotowania drugiej warstwy budyniowej i kruszonki. To one sprawiają, że ciasto staje się tak wyjątkowe i zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

 

Składniki na budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 60 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 30 g cukru,
  • 700 ml mleka.

 

Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, a następnie dodaj do niego kakao. Dokładnie wymieszaj, aby wszystko się idealnie połączyło i stworzyło czekoladową masę. Odstaw do wystygnięcia, aby stężała. Po upieczeniu spodu z jabłkami wylej na górę budyń.

 

Składniki na kruszonkę:

  • 60 g mąki przesianej przez sitko,
  • 90 g masła,
  • 40 g cukru brązowego.

 

Wsyp wszystkie składniki do miski i dokładnie zagnieć. Następnie ułóż małymi kawałkami na budyniu. Pamiętaj, żeby nie przyklepywać kruszonki – najlepszy będzie delikatny nieład.

 

Przygotowane ciasto włóż do rozgrzanego już piekarnika – podobnie jak wcześniej powinien mieć on temperaturę 180°C. Piecz przez 25-30 minut bez wykorzystania termoobiegu, wówczas kruszonka będzie przypieczona, a pozostałe części ciasta wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika odstaw czekoladową szarlotkę z budyniem do wystygnięcia, a kiedy tak się stanie – krój i podawaj. Smacznego!