Święta wielkanocne są wyjątkowym elementem naszej kultury, także pod względem kulinarnym. Mazurki i klasyczne babki królują na polskich stołach od dziesięcioleci, a idealne receptury na te ciasta przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Z tego artykułu dowiesz się, jak je wyczarować w zaciszu własnej kuchni!

 

Sprawdzone przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie nie oznaczają, że nie warto urozmaicać świątecznego menu o nowe, równie dobre desery. Naszą propozycją są muffiny czekoladowe ze świątecznym akcentem, np. ozdobnym kurczaczkiem lub królikiem. Będą doskonale prezentowały się nie tylko na świątecznym stole, ale także i w koszyczku ze święconką.

 

Wielkanocne babeczki czekoladowe – czego potrzebujesz?

Aby wyczarować ciasto na pyszne, babeczki czekoladowe przygotuj:

 

  • 200 g mąki pszennej (najlepiej typu 650)
  • 80 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 110 ml oleju
  • jajka (4 rozmiaru S lub 3 rozmiaru M)

 

Aby zrobić krem czekoladowy do babeczek wielkanocnych, przygotuj:

  • Tabliczkę czekolady Mocno Mlecznej E.Wedel
  • 30 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 kostek czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel

 

Chcąc zrobić urocze jadalne kurczaczki, przygotuj:

  • masę marcepanową
  • barwniki spożywcze (żółty i czerwony|)
  • posypkę cukrową.

 

Jak zrobić babeczki czekoladowe z wielkanocnymi kurczaczkami?

 

Zarówno proces przygotowania babeczek, jak i kremu są niezwykle proste:

  1. Zacznij od przesiania ze sobą suchych składników na ciasto – 200 g mąki pszennej, 80 g kakao, 200 g cukru i 5 g cukru do pieczenia.
  2. W oddzielnej misce połącz ze sobą mleko, olej i jajka.
  3. Połącz ze sobą suche i mokre składniki. Możesz to zrobić za pomocą miksera (na wolnych obrotach) lub rózgi kuchennej.
  4. Wyłóż foremkę na babeczki papilpotkami. Wypełnij papilotki do połowy ciastem.
  5. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Gdy już się nagrzeje, włóż do niego blaszkę z ciastem na babeczki. Piecz babeczki przez 20-25 minut (po ok. 15 minutach wykonaj test suchego patyczka i powtórz go po kolejnych 5 minutach).
  6. W czasie, gdy babeczki będą się piekły, przygotuj krem. Rozpuść czekoladę mleczną i czekoladę gorzką w kąpieli wodnej.
  7. Zmiksuj masło z przestudzoną już czekoladą. Nie przestając miksować, dodaj cukier puder.
  8. Przestudzonym kremem wypełnij babeczki (również przestudzone).

 

Nieco trudniejsze jest przygotowanie dekoracyjnych kurczaczków, ale ono również nie powinno sprawić Ci zbyt wiele kłopotów:

  1. Podziel masę marcepanową na cztery równe części. Trzy z nich połącz z żółtym barwnikiem spożywczym, a jedną z nich – z czerwonym.
  2. Formuj z masy marcepanowej w kolorze żółtym małe kulki – jedne większe, drugie o połowę mniejsze. Wykorzystaj w tym celu 2 z 3 żółtych kulek. Finalnie powinno wyjść ich 2 razy więcej niż babeczek.
  3. Przyklej mniejsze kulki do większych – tak, aby wyszedł Ci mały “bałwanek”.
  4. Z czerwonej masy ulep małe dzioby i grzebienie. Doklej je do mniejszej części bałwanka, w odpowiednim miejscu.
  5. Z pozostałej części żółtej masy zrób mini-skrzydełka. Ponacinaj je nożem i przyklej po bokach większej kulki “bałwanka”.
  6. Jeżeli masz w domu okrągłe kulki, czyli posypkę, wykorzystaj je do zrobienia bałwankowi oczu.

Smacznego!