Lubisz klasyczne przepisy w nowoczesnym, lekkim wydaniu? Dokładnie taki jest nasz czekoladowy sernik na zimno, któremu smaku dodają owoce. Największym atutem tego ciasta jest to, że nie wymaga pieczenia. Dzięki temu jest idealnym deserem przez cały rok, szczególnie latem. W czasie upału chłodny sernik ochłodzi Cię, a dzięki ozdobom ze świeżych owoców zachwyci również wyglądem.
Nie od dzisiaj wiadomo, że słodki smak sernika, szczególnie tego czekoladowego, najlepiej równoważą owoce. Wykorzystanie ich w deserze na zimno jest wyjątkowo trafionym pomysłem, ponieważ sprawia, że staje się on nie tylko pyszny, ale też wyjątkowo orzeźwiający. Spada jego kaloryczność, a walory smakowe pozostają bez zmian. Gwarantujemy, że taka wersja czekoladowego sernika na zimno na pewno znajdzie uznanie wśród Twoich bliskich, przyjaciół, a może nawet klientów? Sprawdź nasz przepis, a jeśli masz ochotę zmodyfikuj – go zgodnie ze swoimi preferencjami smakowymi.
Lekki czekoladowy sernik na zimno
Jeżeli do tej pory miałeś okazję jeść i piec głównie klasyczne, ciężkie serniki, to nasza opcja na pewno wprowadzi pewne urozmaicenie do Twojej kuchni. Prezentowany przepis zakłada lekką, świeżą formę ciasta. Puszysta konsystencja wprost rozpływa się w ustach. Przy tym cały „wypiek” prezentuje się niezwykle efektownie. Kilka warstw w różnych odcieniach bieli i brązu to najlepsza zachęta, aby skusić się na ten deser. Pamiętaj jednak, że zanim zaserwujesz czekoladowy sernik na zimno swoim gościom, musi upłynąć nawet kilkanaście godzin, podczas których ciasto ochłodzi się w lodówce. Dzięki temu będzie zwarte, a przy krojeniu zachowa swoją estetyczną formę.
Potrzebne składniki i sposób przygotowania
To ciasto jest warstwowe i przenikają się w nim nie tylko różne kolory, ale też idealnie skomponowane smaki — czekolady białej, mlecznej oraz gorzkiej. Zanim przejdziesz do realizowania kulinarnych fantazji, kup składniki potrzebne, aby powstał czekoladowy sernik na zimno. Pamiętaj, że najlepszym wyborem będą produkty o lepszej jakości, które mają bogaty smak, a do tego naturalny skład. A oto lista zakupów:
- 1 kg twarogu — zmielonego w wiaderku lub klasycznego do zmielenia ręcznego,
- 200 gramów czekolady E.Wedel
- 200 gramów czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
- 200 gramów czekolady mlecznej E.Wedel,
- 100 gramów cukru pudru,
- 450 ml śmietanki kremówki słodkiej,
- 4 łyżki żelatyny,
- 1 łyżeczka masła,
- owoce do dekoracji.
Każdy rodzaj czekolady (po 200 gramów) rozpuścić oddzielnie, podgrzewając pokruszone kawałki w rondelku na małym ogniu. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji pozbawionej grudek. Pozostaw czekolady do wystudzenia.
Podziel masę serową na trzy równe części. Każdą z nich wymieszaj z oddzielnym gatunkiem czekolady. Zmiksuj, aby uzyskać jednolitą konsystencję o równomiernym kolorze.
Dosłódź każdą z porcji czekoladowego sera w takim stopniu jak lubisz. Pamiętaj, że czekolada mleczna i biała są naturalnie słodkie, więc nie potrzebują dodatkowych ulepszaczy. Przełamując wyrazisty smak czekolady gorzkiej możesz dodać do niej około 100 gramów cukru pudru.
Żelatynę rozpuść w wodzie i dodaj do każdej z porcji. Podobnie postąp ze śmietanką, którą wcześniej należy ubić i poporcjować. Przekładaj masy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, zaczynając od najciemniejszej. Po schłodzeniu czekoladowy sernik na zimno polej polewą wykonaną z rozpuszczonej czekolady (100 gramów) połączonej ze śmietanką i masłem oraz przyozdób świeżymi owocami.
Czekoladowy sernik na zimno gotowy. Smacznego!