Kto nie wylizywał kremu spomiędzy dwóch chrupiących ciastek w dzieciństwie? Na widok markiz w sklepach wracają nam wspomnienia, jednak… po zakupie okazuje się, że nie smakują tak jak dawniej. Nie wszystko stracone! Przed Tobą przepis na idealnie chrupiące, słodkie i bardzo proste do przygotowania markizy czekoladowe. Spróbuj sama!

 

Sekret czekoladowych markiz polega na tym, żeby zrobić perfekcyjny krem, który nie będzie ani zbyt rzadki, ani zbyt gęsty. Do tego cienkie ciastka, które równie dobrze smakują solo. Jednak warto się oprzeć chęci zjedzenia całej blachy. W połączeniu z kremem smakują o niebo lepiej! Markizy czekoladowe przygotowane według tego przepisu sprawdzą się rewelacyjnie na urodzinowe przyjęcia dzieci, kiermasze szkolne lub jako podarunek! Wystarczy, że kilka sztuk spakujesz w celofanowy woreczek i przewiążesz uroczą wstążką – nikt nie będzie mógł się im oprzeć!

 

Przepis na domowe czekoladowe markizy

Zanim zabierzesz się do pieczenia, zadbaj o to, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Wyciągnij płaską blachę, rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, przygotuj wszystkie potrzebne produkty i działaj!

 

Składniki na czekoladowe markizy:

  • ½ szklanku cukru trzcinowego lub muscovado,
  • 175 gramów masła 82%,
  • 2 małe jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • ½ szklanki kakao ciemne z Ghany E.Wedel,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli.

 

Suche składniki – mąkę, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski. Masło umieść w drugim naczyniu, dodaj do niego cukier trzcinowy lub muscovado i utrzyj składniki na puszystą, maślaną masę. Wbij do środka jajka i ponownie zmiksuj zawartość miski. Kiedy składniki się połączą, wsyp suche składniki. Ponownie wszystko zmiksuj.

 

Zmocz dłonie. Łyżką nabieraj porcje ciasta i formuj z nich kule. Tak przygotowane ciastka ułóż na blasze w dość dużych odstępach, ponieważ bardzo urosną podczas pieczenia. Pamiętaj o tym, żeby spłaszczyć kulki, tak żeby przypominały prawdziwe markizy.

 

Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika na 9 minut. Wyciągnij je, daj im chwilę, żeby ostygły i przełóż na kratkę, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

 

Maślana masa do czekoladowych markiz

Markizy bez masy to nie markizy. Dlatego zadbaj o to, żeby nadzienie było aksamitne i pozbawione grudek. Pomoże Ci w tym mikser.

 

Składniki na masę do markiz:

  • 165 gramów masła 82%,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 2 szklanki cukru pudru.

 

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Pod koniec dla smaku i zapachu dodaj ekstrakt z wanilii. Kiedy krem będzie idealnie gładki i zwarty, przestań miksować.

 

Składanie czekoladowych markiz

Składanie markiz możesz rozpocząć wtedy, gdy ciastka zupełnie wystygły. Weź jedno ciasteczko, nałóż łyżkę maślanej masy i przykryj drugim. Powtórz tą czynność, aż skończą CI się wszystkie markizy.

 

Nie podjadaj, bo może okazać się, że słodkości zabraknie dla wszystkich domowników! Uważaj też na małych łasuchów – pojawiają się nie wiadomo skąd i nie wiadomo kiedy, a do tego potrafią zjeść naprawdę dużo czekoladowych markiz!