Eklerki to bardzo klasyczny deser, wielu osobom kojarzący się z dzieciństwem. Składa się on przede wszystkim z charakterystycznych, kruchych ciasteczek oraz kremu. Eklerki z białą czekoladą to doskonałe rozwiązanie dla prawdziwych miłośników słodkości.

Eklerki z białą czekoladą to doskonała przekąska na wszelkie spotkania towarzyskie. Do zjedzenia takiego ciastka nie trzeba używać sztućców. Komponuje się ono doskonale z kawą. To świetna opcja także na bankiety.

Jak przygotować eklerki z białą czekoladą?

Eklerki z białą czekoladą to bardzo proste, a zarazem pyszne ciastka. Przed rozpoczęciem ich przygotowywania wyłóż blachę papierem do pieczenia. To właśnie na niej znajdą się podłużne ciasteczka.

Składniki na eklerki z białą czekoladą:

  • 250 ml wody,
  • 4 jajka,
  • 150 g mąki,
  • 80 g masła,
  • szczypta soli,
  • 600 ml śmietanki kremówki,
  • 10 g żelatyny,
  • 5 tabliczek czekolady białej E.Wedel,
  • konfitura z kwaśnych owoców (doskonale sprawdzą się maliny, porzeczki lub śliwki).

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę w rondelku. Dodaj do niej masło i szczyptę soli. Następnie przesiej do rondelka mąkę. Zamieszaj do dokładnego połączenia wszystkich składników. Pozostaw całość do wystudzenia. Następnie do masy wbij jajka i zmiksuj je na gładką masę. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego. Wyciskaj przez niego podłużne ciastka. Pamiętaj, że pod wpływem wysokiej temperatury eklerki mogą się rozpłynąć i powiększyć, dlatego tak ważne jest zachowanie odpowiednich odstępów. Piecz w temperaturze 200°C z grzaniem góra/dół przez około 25 minut. Ostudź, a następnie przekrój je na pół.

W trakcie pieczenia rozpocznij przygotowywanie kremu czekoladowego. Połam czekoladę na mniejsze kawałki i podgrzewaj w piekarniku w temperaturze około 130°C przez 25 minut. Co kilka minut mieszaj masę. W rondelku podgrzej 200 ml śmietanki kremówki. Dodaj czekoladę do śmietanki. Żelatynę zalej odrobiną wody i poczekaj, aż napęcznieje. Pozostałe 400 ml zimnej śmietanki ubij na sztywną pianę. Podgrzej żelatynę w kąpieli wodnej, a następnie wlej ją do masy czekoladowej. Na koniec dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj całość. Przełóż krem do lodówki na kilkadziesiąt minut. Następnie włóż go do rękawa. Przekrojone eklerki posmaruj dżemem, a następnie wyłóż kremem śmietankowym.

Jak zmodyfikować przepis na eklerki z białą czekoladą?

Przepis na eklerki z białą czekoladą można zmodyfikować poprzez dodanie m.in. owoców do masy. Wówczas uzyska ona inny kolor, najczęściej różowy czy fioletowy. Do masy można dodać także posiekane orzechy czy wiórki z ciemniejszej czekolady. Jeśli chodzi o dżem, można pominąć ten krok, jednak kwaśna konfitura pozwala na przełamanie słodkiego smaku całego ciastka. Krem śmietankowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu innych słodkości, takich jak np. pancakes czekoladowe.

Jeśli kochasz małe ciastka idealne do kawy, z pewnością w Twoje gusta trafią też muffinki czekoladowe. Przepis na ten słodki deser także można zmodyfikować zgodnie z własnymi preferencjami.