Zima-ulice przysypane białym puchem, migoczące światełka, babeczki czekoladowe w piekarniku i ta myśl, że już za kilka dni święta! A czy jest coś lepszego niż długie, zimowe wieczory z gorącą czekoladą? Tym razem w wersji tylko dla dorosłych!
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 5
Stopień trudności: Łatwy
*przepis tylko dla dorosłych – zawiera alkohol.
Lista składników:
- 200 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 1 l mleka,
- 100 ml likieru Baileys,
- 250 ml śmietanki kremówki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- Pianki marshmallow do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej mleko i dodaj połamaną na kostki czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną. Kiedy czekolada się rozpuści, dolej likier Baileys i mieszaj wszystko jeszcze przez chwilę, do połączenia składników.
- Śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
- Przygotowaną gorącą czekoladę z Baileys’em przelej do wybranych kubeczków. Udekoruj bitą śmietaną i posyp piankami marshmallow. Możesz dodać też kolorowe papierowe słomki i świąteczną posypkę.
- Gorąca czekolada gotowa. Czas na wspólne świętowanie!
Smacznego!
Czekolada na gorąco – nie tylko dla dorosłych
W tym przepisie zdecydowaliśmy się na pyszną gorącą czekoladę do picia z likierem Baileys, jednak przecież wszyscy wiemy, że gorąca czekolada w połączeniu z piankami marshmallow i bitą śmietaną to definicja spełnienia dziecięcych marzeń! Dlatego przygotowując czekoladę dla dorosłych, możesz jednocześnie uszczęśliwić też najmłodszych! Wystarczy, że w przepisie pominiesz likier Baileys. Dzieci na pewno ucieszą się z takiego deseru, a Ty zapewnisz im piękne, świąteczne wspomnienia.
Gorąca czekolada w kilku odsłonach
Czy istnieje ktoś, kto nie lubi gorącej czekolady? Nie wydaje mi się! Jeśli jednak zapytasz kilku osób, jaką czekoladę do picia lubią najbardziej, odpowiedzi prawdopodobnie będą się od siebie różnić. A wszystko dlatego, że gorącą czekoladę można przygotować na niemal wszelkie sposoby! Właśnie dlatego wszyscy ją uwielbiają – każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku wystarczy, że zamienisz jeden składnik, by całkowicie zmienić smak płynnego deseru, który kochają dzieci i dorośli. Jak możesz eksperymentować?
- Zamiast czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej użyj czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50% lub zmień kolor swojego deseru, używając czekolady E.Wedel Białej – a jeśli trochę Ci jej zostanie, możesz użyć jej do przygotowania najlepszych pancakes czekoladowych!
Ciepło – zimno
To nie wszystko! Chcesz zaskoczyć bliskich wariacją na temat gorącej czekolady? Postaw na przeciwieństwa… w końcu się przyciągają, prawda? Przygotuj gorącą czekoladę do picia według przepisu, ale zanim udekorujesz ją bitą śmietaną i piankami marshmallow, dodaj do niej… gałkę lodów E.Wedel Oh! Wanilia. Zdziwisz się, jak doskonale współgrają ze sobą zimne lody i gorąca czekolada. To będzie uczta dla podniebienia… i to w ekspresowym tempie!
Do gorącej czekolady możesz także przygotować muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest dość prosty, dzięki czemu przygotujesz je w kilkanaście minut. Powodzenia!