Początek wiosny to ciepłe dni i chłodne wieczory, które warto rozgrzać przyjemnymi, słodkimi deserami. Jednym z pomysłów, które warto rozważyć, jest wypicie gorącej czekolady z piankami i liofilizowanymi owocami. Czym jest ten deser i jakie są jego walory smakowe?

Gorąca czekolada to świetny sposób na rozgrzanie i poprawę nastroju. Korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy, odpornościowy, a także pomaga w produkcji serotoniny – hormonu szczęścia. Kubek takiego słodkiego napoju może być wstępem do fantastycznego wieczoru, w rodzinnym gronie.

Czym są liofilizowane owoce?

Trudna nazwa, ale smak owoców – niepowtarzalny. Owoce liofilizowane to produkty poddawane procesowi liofilizacji, czyli usuwania wody, przy bardzo niskiej temperaturze i niskim ciśnieniu. Powstały z tego procesu lód osadza się na owocach. Co ważne, dzięki zastosowaniu nowoczesnych technik liofilizacji, owoce zachowują swoje walory smakowe, zapach, a nawet wartości odżywcze, które tracą niekiedy przy innych procesach przetwórczych.

Dlaczego jednak liofilizowane owoce są tak wyjątkowe i tak bardzo pasują do gorącej czekolady? Przede wszystkim świetnie przełamują jej słodki smak i nadają czekoladzie kolejne aromatyczne tony. Co więcej, są bardzo chrupkie i świetnie pasują do gęstej konsystencji dobrej czekolady. Liofilizowane owoce są kapitalnym dodatkiem, który będzie idealny, np. dla osób, które nie chcą bardzo słodkiego deseru.

Dodaj do tego pianki i ciesz się aksamitnym smakiem!

Gorąca czekolada ma to do siebie, że świetnie sprawdza się z wieloma innymi składnikami. Do napoju z owocami po liofilizacji warto dodać aksamitne pianki. To produkt znany z amerykańskich filmów, który podbił również i nasz kraj. Wytwarzane są z cukru, żelatyny i wody. Fantastycznie „ciągną się” podczas jedzenia, a w połączeniu z czekoladą i owocami dają niepowtarzalny smak.

Pianki możemy wykorzystać na kilka sposobów. Po pierwsze, można wrzucić je do gorącej czekolady z owocami, a temperatura zacznie je rozpuszczać. W ten sposób staną się swego rodzaju słodzikiem do napoju. Pianki można też podpiec na ognisku, a dopiero po tym wrzucić do czekolady. To będzie dla Ciebie niewyobrażalny ton smakowy, gdyż pijąc i jedząc czekoladę spotkasz się najpierw z chrupiącą skórką pianek, a dopiero później poczujesz ich miękkość.

Pozwól sobie na odrobinę rozkoszy

Czekolada do picia, którą możesz w ten sposób wykonać, będzie fantastycznym sposobem na spędzenie wolnego czasu. Rozkoszować można się nią samotnie, wraz z partnerem, przyjaciółmi albo z rodziną. To sposób na dodatkową radość podczas wspólnego oglądania seriali lub filmów albo w czasie grania w gry planszowe. Sprawdzi się też podczas nauki, czytania książek i wielu innych ulubionych czynności.

Pamiętaj, żeby pić czekoladę od razu – na gorąco. Tylko tak zapewnisz sobie niepowtarzalne uczucie, którego nie da się podrobić. Do przygotowania czekolady z owocami i piankami używaj tylko najlepszych składników, by trafić na najwyższe walory smakowe oraz wartości odżywcze, których w takim napoju jest wiele.