Kiedy za oknem pojawia się pierwszy śnieg i ulicę pokrywa miękki, biały puch, to może oznaczać tylko jedno: początek sezonu na przepyszną gorącą czekoladę! A czy jest coś, co mogłoby sprawić, że dzień będzie jeszcze lepszy, a czekolada jeszcze słodsza? Tylko jedno – puszyste pianki marshmallow. Kochają je dosłownie wszyscy! Co będzie potrzebne do przygotowania takiego deseru?

 

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Stopień trudności: łatwy

 

Lista składników:

  • 250 ml mleka,
  • 50 ml śmietanki kremówki 30% – najlepsza będzie z kartonika,
  • 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 80 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 50 g pianek marshmallows.

 

Sposób przygotowania:

  1. Do małego rondelka wlej mleko i śmietankę. Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Cały czas mieszając, dodaj łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel i poczekaj, aż składniki się połączą.
  2. Czekoladę podziel na kosteczki. Podgrzewając mleko, śmietankę i kakao na najmniejszej mocy palnika, dodaj kawałki gorzkiej czekolady.
  3. Mieszaj wszystko cierpliwie przez kilka minut, nie zmieniając mocy palnika. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, gotuj jeszcze chwilę, aż uzyskasz gorącą masę o gładkiej i delikatnej konsystencji.
  4. Gotowy napój przelej do wcześniej przygotowanych filiżanek lub kubeczków.
  5. Do gorącej czekolady dodaj miękkie pianki marshmallows.
  6. Czas na pyszną zimową gorącą czekoladę z piankami. Smacznego!

 

Wskazówki:

  1. Pamiętaj, żeby przez cały czas pilnować mocy palnika – wysoka temperatura nie służy czekoladzie. Dzięki gotowaniu czekolady na najniższej mocy wszystkie składniki mają wystarczająco dużo czasu, żeby stworzyć idealne połączenie o wyjątkowym smaku.
  2. Jeśli lubisz słodkości i chcesz, żeby Twój deser był jeszcze bardziej słodki, gorzką czekoladę możesz zastąpić jej mlecznym wariantem – to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodyczy!
  3. Podane składniki wystarczą Ci na dwie porcje, czyli dwa kubki zimowej gorącej czekolady – jeśli spodziewasz się gości, wystarczy zwiększyć proporcje składników. Najlepsze jest to, że choć składników będzie więcej, czas przygotowania wciąż pozostaje taki sam.
  4. Najlepszym dodatkiem do gorącej czekolady są między innymi czekoladowe babeczki. Potrafisz wyobrazić sobie pyszniejsze połączenie? Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić babeczki czekoladowe, które Cię zachwycą, wystarczy, że wypróbujesz jeden z naszych przepisów.
  5. Na zimową gorącą czekoladę zawsze jest odpowiednia pora! Możesz wypić ją rano, po południu lub nawet przed snem – i będzie smakowała tak samo dobrze!
  6. Czeka Cię długi dzień w pracy i wiesz, że przyda Ci się zastrzyk pozytywnej energii? Zimową gorącą czekoladę możesz cieszyć się w każdym miejscu! Przygotuj wcześniej napój z podanych składników i zamiast do filiżanki, przelej go do sprawdzonego termosu, który długo utrzymuje temperaturę. Później wystarczy tylko dodać pianki i gotowe – Twoja chwila przyjemności, gdziekolwiek jesteś!