Kiedy za oknem pojawia się pierwszy śnieg i ulicę pokrywa miękki, biały puch, to może oznaczać tylko jedno: początek sezonu na przepyszną gorącą czekoladę! A czy jest coś, co mogłoby sprawić, że dzień będzie jeszcze lepszy, a czekolada jeszcze słodsza? Tylko jedno – puszyste pianki marshmallow. Kochają je dosłownie wszyscy! Co będzie potrzebne do przygotowania takiego deseru?
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Stopień trudności: łatwy
Lista składników:
- 250 ml mleka,
- 50 ml śmietanki kremówki 30% – najlepsza będzie z kartonika,
- 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 80 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 50 g pianek marshmallows.
Sposób przygotowania:
- Do małego rondelka wlej mleko i śmietankę. Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Cały czas mieszając, dodaj łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel i poczekaj, aż składniki się połączą.
- Czekoladę podziel na kosteczki. Podgrzewając mleko, śmietankę i kakao na najmniejszej mocy palnika, dodaj kawałki gorzkiej czekolady.
- Mieszaj wszystko cierpliwie przez kilka minut, nie zmieniając mocy palnika. Kiedy czekolada całkowicie się rozpuści, gotuj jeszcze chwilę, aż uzyskasz gorącą masę o gładkiej i delikatnej konsystencji.
- Gotowy napój przelej do wcześniej przygotowanych filiżanek lub kubeczków.
- Do gorącej czekolady dodaj miękkie pianki marshmallows.
- Czas na pyszną zimową gorącą czekoladę z piankami. Smacznego!
Wskazówki:
- Pamiętaj, żeby przez cały czas pilnować mocy palnika – wysoka temperatura nie służy czekoladzie. Dzięki gotowaniu czekolady na najniższej mocy wszystkie składniki mają wystarczająco dużo czasu, żeby stworzyć idealne połączenie o wyjątkowym smaku.
- Jeśli lubisz słodkości i chcesz, żeby Twój deser był jeszcze bardziej słodki, gorzką czekoladę możesz zastąpić jej mlecznym wariantem – to świetna opcja dla wszystkich miłośników słodyczy!
- Podane składniki wystarczą Ci na dwie porcje, czyli dwa kubki zimowej gorącej czekolady – jeśli spodziewasz się gości, wystarczy zwiększyć proporcje składników. Najlepsze jest to, że choć składników będzie więcej, czas przygotowania wciąż pozostaje taki sam.
- Najlepszym dodatkiem do gorącej czekolady są między innymi czekoladowe babeczki. Potrafisz wyobrazić sobie pyszniejsze połączenie? Jeśli chcesz dowiedzieć się jak zrobić babeczki czekoladowe, które Cię zachwycą, wystarczy, że wypróbujesz jeden z naszych przepisów.
- Na zimową gorącą czekoladę zawsze jest odpowiednia pora! Możesz wypić ją rano, po południu lub nawet przed snem – i będzie smakowała tak samo dobrze!
- Czeka Cię długi dzień w pracy i wiesz, że przyda Ci się zastrzyk pozytywnej energii? Zimową gorącą czekoladę możesz cieszyć się w każdym miejscu! Przygotuj wcześniej napój z podanych składników i zamiast do filiżanki, przelej go do sprawdzonego termosu, który długo utrzymuje temperaturę. Później wystarczy tylko dodać pianki i gotowe – Twoja chwila przyjemności, gdziekolwiek jesteś!