Krem czekoladowy może pojawić się wszędzie – w tortach, jako samodzielny deser czy nawet w niewielkich ciastkach. Jest to wyjątkowa propozycja, której przygotowanie trwa zaledwie kilkanaście minut. Deser cechuje się niepowtarzalnym smakiem, idealnie dopełniając bardziej rozbudowane desery, ale nie tylko.

 

Czekolada współgra idealnie ze słodką śmietanką. W formie kremu pozwala ona na stworzenie wyjątkowych dekoracji ciast czy samodzielnego deseru, który komponuje się świetnie z owocami sezonowymi. Jak przygotować idealny krem czekoladowy ze śmietanką i serkiem mascarpone?

 

Jak przygotować idealny krem czekoladowy?

Krem czekoladowy jest niezwykle uniwersalnym dodatkiem, którym można wzbogacić, np. klasyczne brownie. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dysponowania trudno dostępnymi składnikami. Cały proces trwa niezwykle krótko, a efekt końcowy bez wątpienia jest warty poświęcenia kilkunastu minut.

 

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 200 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 30 g cukru pudru.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ubij śmietanę na sztywną masę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmieszaj rozpuszczoną czekoladę z serkiem mascarpone, wsyp cukier puder. Dodaj ubitą śmietankę. Przełóż gotowy krem na przygotowane biszkopty, babeczki czy bezpośrednio do naczynia.

Podczas mieszania serka z czekoladą warto ustawić najniższe obroty miksera, dzięki czemu masa się nie zwarzy. Składniki te są bardzo delikatne, dlatego warto zadbać o tę kwestię. Czekoladę niezbędną do stworzenia kremu można zamienić również na produkt o jeszcze większej zawartości kakao. Dzięki temu gotowy mus będzie bardziej wyrazisty w smaku i skomponuje się świetnie, np. ze słodkim biszkoptem.

 

Jak podawać krem czekoladowy?

Krem czekoladowy to bardzo uniwersalna propozycja, którą można podawać w dowolny sposób. Deser sprawdzi się świetnie, np. jako mus położony na wierzch babeczek. Stanowi on również doskonały dodatek do tortów. W tym przypadku wystarczy przekroić biszkopt na pół, a następnie przełożyć przygotowanym kremem. Mus z czekolady można podawać również jako szybki deser, najlepiej w towarzystwie owoców.

 

Czekolada ze śmietanką idealnie komponuje się z wybranymi rodzajami owoców. Najlepiej sprawdzają się w tym celu wiśnie i maliny. Krem warto komponować z owocami świeżymi, które prezentują się znacznie lepiej niż ich mrożone odpowiedniki. Aby stworzyć deser na bazie kremu, wystarczy udekorować go bakaliami oraz świeżymi malinami lub wiśniami. Dobrze sprawdzą się też musy owocowe, wiórki kokosowe czy płatki migdałowe, które wyglądają niezwykle efektownie na wierzchu ciemnej czekolady.

Krem czekoladowy warto przechowywać w lodówce. W ten sposób nie rozpłynie się on tak, jak ma to miejsce w przypadku, np. bitej śmietany. Jeśli zamierzasz wykorzystać mus czekoladowy do przełożenia tortu lub ozdobienia babeczek, najlepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie deseru w nieco niższej temperaturze.