Płynna czekolada jest składnikiem wielu deserów. To sposób na wykonanie polewy, musu czy ciasta czekoladowego. Jednak, aby dobrze wykonać większość z czekoladowych przepisów, trzeba wiedzieć, w jaki sposób rozpuścić czekoladę, by nie oddzielił się z niej tłuszcz kakaowy, powodując nieprzyjemny kożuch i grudy. Poznaj trzy proste rady, które sprawią, że zawsze rozpuścisz czekoladę tak, jak powinieneś.
Skąd się wzięła czekolada?
Rozpuszczanie czekolady nie jest trudne, ale wymaga znajomości kilku zasad. Przede wszystkim nie zapominaj o jej składzie. Musi to być dobrej jakości produkt z wyselekcjonowanych upraw kakao. Po drugie, powinieneś zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Dzięki czekoladzie z Ghany lub innych miejsc, gdzie przestrzegane są przepisy fair trade, możesz nie tylko cieszyć się doskonałym smakiem, ale i wspierać hodowanie zgodne z przepisami.
Dziś czekolada przestała już cieszyć się taką estymą jak dawniej i nie służy do obrzędów religijnych, za to zyskała sobie rzesze zwolenników poprzez swój smak, zapach oraz niezliczone możliwości. Chętnie więc ją wykorzystujemy.
Jakość to podstawa rozpuszczania czekolady
Oczywiście nie należy ona do właściwych etapów samego rozpuszczania czekolady, ale nie da się uzyskać nie tylko dobrego deseru czy ciasta, ale także rozpuszczonej, błyszczącej czekolady bez dobrego produktu. Selekcjonowane ziarna czekolady to wyjątkowy smak i dobry wpływ na organizm. Przystępując do rozpuszczenia czekolady, należy zawsze spojrzeć na jej skład i zawartość kakao. To wyjątkowo ważne.
Warto pamiętać, że czekolada jest surowcem niezwykle podatnym na temperaturę. Topi się w temperaturze dość niskiej, około 25 stopni Celsjusza, a w temperaturze powyżej 45 stopni istnieje duże ryzyko, że ją spalisz, tracąc bezpowrotnie smak. Nie możesz spieszyć się z czekoladą. Jeśli chcesz szybko ją rozpuścić, odpuść sobie. Jak właściwie stopić czekoladę i z czym mamy do czynienia?
Odpowiednia temperatura
Przy rozpuszczaniu czekolady kluczową rolę odgrywa właśnie temperatura. Mowa tu nie tylko o temperaturze samego wrzenia wody, która – w kąpieli wodnej – najskuteczniej ją rozpuści, ale także o temperaturze samej czekolady. Zawsze, gdy chcemy uzyskać płynną i dobrze rozpuszczoną czekoladę, ale zależy nam na błyszczącej powierzchni, musimy dbać, by nie przekroczyła ona 45 stopni Celsjusza. To temperatura graniczna, powyżej której czekolada zmieni swoje właściwości. Dlatego dbanie o temperaturę w przypadku rozpuszczania ma tak wielkie znaczenie.
Mieszanie przy rozpuszczaniu czekolady
Ostatnia wskazówka dotyczy mieszania. Wiele osób zaczyna to robić od razu, czym psuje efekt swobodnej zmiany stanu skupienia. Inni zapominają o mieszaniu, w efekcie czego rozpuszczenie czekolady następuje nierównomiernie lub czekolada się przypala, zależy od sposobu, jaki obierzemy. Dlatego najważniejsze jest tu skupienie się na mieszaniu właściwym. Pierwsze, np. przy kąpieli wodnej, należy wykonać po około dwóch minutach. Kolejne w trakcie rozpuszczania i tak do całkowitego zamienienia się w płynną masę. Przygotowanie czekolady to tylko część przyjemności. Dużo większą będzie jej jedzenie. Smacznego!