To przepis na deser, który sprawdzi się idealnie w formie drugiego śniadania, przekąski do pracy lub na kolację. Jedni lubią go za słodki smak, a inni za to, że syci na długie godziny. Kolejna zaleta chlebka bananowego? Możesz dodać do niego to, co lubisz! Orzechy, bakalie, czekoladę, wiórki kokosowe… co tylko wpadnie Ci do głowy. To jak? Próbujesz?

 

Aby chlebek bananowy się udał, najlepiej sięgnąć po bardzo dojrzałe banany. Poznasz je po brązowej skórce. Niewiele osób za nimi przepada, często stają się zbyt miękkie do zjedzenia i trudno je wziąć np. do pracy i nie zgnieść w torebce. Zdarza się też, że dojrzałe banany leżą samotnie na stoiskach marketowych. Zatroszcz się o nie, uchroń przed wyrzuceniem i wykorzystaj w prostym przepisie na chlebek bananowy!

 

Przepis na chlebek bananowy

W naszym przepisie wykorzystujemy jako dodatek dwa rodzaje czekolady: czekoladę lekko gorzką 50% i czekoladę mocno gorzką 80%. Możesz jednak wybrać jej dowolną wersję – zgodnie z własnymi preferencjami.

 

Składniki:

  • 360 gramów mąki pszennej tortowej,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 150 gramów masła 82%,
  • 140 gramów cukru trzcinowego,
  • 2 jajka rozmiar L,
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
  • 6 bardzo dojrzałych bananów,
  • 75 gramów czekolady lekko gorzkiej 50% E. Wedel,
  • 75 gramów czekolady mocno gorzkiej 80% E. Wedel.

 

Banany rozgnieć widelcem – mogą pozostać grudki, dodadzą ciastu nieco więcej wilgoci. Przesiej mąkę, przyprawy, sodę oczyszczoną do miski. Czekolady pokrój na drobne kawałeczki. Ciepłe masło utrzyj z cukrem trzcinowym i z prawdziwą wanilią na puszystą, maślaną masę. Następnie do masy dodaj pojedynczo całe jajka.

 

Po połączeniu się składników dodaj do masy rozgniecione banany. Wymieszaj wszystko łyżką. Następnie delikatnie wsyp mąkę i zamieszaj. Na końcu dodaj pokrojoną czekoladę.

Przygotuj keksówkę długości ok. 30 cm – natłuść ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do środka i wyrównaj.

Wsadź chlebek do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 185 stopni przez godzinę. Pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka – jeśli wyciągnięta wykałaczka będzie sucha, to wyłącz grzanie. Pozostaw chlebek na 10 minut w brytfance, a po tym czasie przełóż go na kratkę i pozostaw do wystygnięcia.

 

Chlebek powinien mieć ciemną skórkę i pachnieć bananami. Aby podkreślić wyjątkowy smak bananów przygotuj polewę czekoladową!

 

Przepis na polewę czekoladową do chlebka bananowego

Polewę czekoladową możesz zrobić z białej, mlecznej lub gorzkiej czekolady. Wszystko zależy od Twoich preferencji. My wolimy słodkie smaki, dlatego wybraliśmy czekoladę mleczną.

 

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E. Wedel,
  • 200 ml śmietanki 30%.

 

Pokrój czekoladę mleczną na drobne kawałki. Wlej do miski śmietankę i wsyp czekoladę. Wsadź naczynie do mikrofali na kilka minut. Kiedy czekolada się rozpuści, trzepaczką połącz składniki.

 

Ciepłą polewę wylej na chlebek bananowy. Pozwól jej spłynąć na boki – powstanie ciasto a’la drip cake! Chlebek podawaj pokrojony na plastry w towarzystwie dżemu, miodu lub sezonowych owoców. Smacznego!