Muffinki cieszą się popularnością zarówno wśród dorosłych amatorów słodkich wypieków, jak i wśród dzieci. Wykonanie tych babeczek jest wyjątkowo proste, dlatego udają się każdemu. Różnorodność przepisów pozwala też na wypiekanie ich w dziesiątkach smaków, dzięki czemu każdy znajdzie wśród nich swój ulubiony wariant. My prezentujemy je w wersji piernikowej, dobrej nie tylko na święta.

Muffiny mają bardzo ciekawą historię. Chociaż ich korzenie sięgają wiktoriańskiej Anglii, ciastka, które znamy obecnie zawdzięczamy Amerykanom. Te w pierwotnej wersji były wypiekane dla służby w bogatych domach, a ciasto zagniatano z resztek chleba, gotowanych ziemniaków oraz pozostałości mas na ciasta. Pieczone na blachach przypominały chrupiące placki z miękkim wnętrzem.

Współczesne muffiny wymyślono znacznie później w Stanach Zjednoczonych. Miniaturowe ciasta do dziś są tam swoistym symbolem poszczególnych miast czy regionów. Ze swojej wersji z jabłkami są dumni Nowojorczycy, a w Massachusetts możesz skosztować babeczek kukurydzianych. Dzisiaj wypróbuj je w wersji o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek i czekolady.

Muffinki o smaku piernikowym – składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 75 ml oleju,
  • 3/4 szklanki miodu,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki maślanki,
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika,
  • 1,5  łyżeczki sody,
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 150 g czekolady – zależnie od gustu np. czekolada mleczna E.Wedel lub czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
  • 1 duże jabłko

Jak przygotować muffinki o smaku piernikowym?

Pomimo dużej ilości składników przygotowanie muffinek jest bardzo proste. Dlatego nie przejmuj się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i przystępuj do pracy. W pierwszej kolejności obierz jabłko, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Posiekaj również czekoladę mleczną E.Wedel lub czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel. Następnie przygotuj formę na muffiny i wyłóż jej otwory papilotkami odpowiedniej wielkości.

·        Przygotuj suche i mokre składniki

Przygotuj dwie miski i dużą łyżkę. Do jednej z misek wsyp wszystkie suche składniki – mąkę, cukier, proszek i sodę, sól, przyprawę korzenną. W drugiej misce przygotuj wszystkie składniki płynne – mleko i maślankę, miód, jajka, olej. Pamiętaj, że aby ciasto idealnie się udało produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego zadbaj o ich wyjęcie z lodówki na kilka godzin wcześniej. Zimna masa potrzebuje znacznie więcej czasu na rozgrzanie w piekarniku, przez co piecze się wolniej, a ciasto nie wyrasta.

·        Wymieszaj ciasto i upiecz muffiny

Nagrzej piekarnik do temperatury 190ºC. Kiedy będzie gotowy połącz mokre i suche składniki w jednym naczyniu i krótko wymieszaj. Dodaj pokrojone jabłko i czekoladę. Nakładaj ciasto do  ¾ wysokości papilotek. Wstaw do piekarnika na 25 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy wnętrze jest upieczone.

·        Udekoruj babeczki

Muffinki są doskonałym dodatkiem do codziennej lub świątecznej kolacji. Jeśli chcesz je nieco wzbogacić przygotuj polewę czekoladową, rozpuszczając tabliczkę czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel lub innej ulubionej z odrobiną śmietanki 30% w kąpieli wodnej. Możesz też dodatkowo posypać powierzchnię siekanymi orzechami, migdałami lub kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!