Ciasto biszkoptowe kojarzy się głównie z bazą do przygotowywania tortów. Warto jednak pokusić się o cukiernicze eksperymenty – szczególnie, jeśli istnieje możliwość przyrządzenia ciasta ze śliwkami. Poznaj więc przepis na biszkopt czekoladowy z dodatkiem sezonowych owoców.
Prosty i szybki w przygotowaniu oraz smaczny – tak w kilku słowach można opisać biszkopt czekoladowy ze śliwkami. Do jego przyrządzenia nie trzeba mieć więc żadnych wyjątkowych umiejętności – wystarczy podążać za przepisem.
Biszkopt czekoladowy ze śliwkami – potrzebne składniki
Podstawą udanego wypieku są dobrej jakości składniki, dlatego zacznij od zrobienia listy zakupów. Będziesz potrzebować:
- 300 g mąki
- 2 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 5 jajek
- 200 g cukru drobnego do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 6 łyżek stopionego masła
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g dojrzałych śliwek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru.
Ilość kakao możesz zwiększyć, jeśli biszkopt czekoladowy ma być intensywniejszy w smaku.
Przygotowanie ciasta biszkoptowego krok po kroku
Postępuj zgodnie z poniższymi krokami, aby upiec idealny biszkopt czekoladowy ze śliwkami. To naprawdę jest proste!
- Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem, a następnie oprósz owoce.
- Jajka połącz z cukrem i cukrem waniliowym – ucieraj aż do uzyskania puszystej i jasnej masy.
- Do masy jajecznej dodaj masło. Zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
- Miksuj na małych obrotach – tylko do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż śliwki, układając je blisko – jedna przy drugiej.
- Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 18oC i piecz przez ok. 45 minut – aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyjmij tortownicę, po krótkim ostygnięciu zdejmij obręcz.
Ciasto podawaj wystudzone – najlepiej oprószone cukrem pudrem.
Biszkopt czekoladowy ze śliwkami – o tym pamiętaj
Przed przystąpieniem do pieczenia, musisz pamiętać o kilku istotnych sprawach.
- Przede wszystkim należy korzystać z produktów wysokiej jakości.
- Same składniki powinny nabrać temperatury pokojowej, dlatego odpowiednio wcześnie trzeba je wyjąć z lodówki.
- Składniki na biszkopt należy miksować bardzo krótko – tylko do połączenia, ponieważ zbyt długie napowietrzanie spowoduje opadnięcie ciasta w trakcie pieczenia.
Jeżeli chcesz uniknąć zakalca, warto ściśle trzymać się przepisu. Dzięki temu unikniesz błędów, które mogłyby zaważyć na finalnym smaku biszkoptu czekoladowego ze śliwkami.