Ciasto biszkoptowe kojarzy się głównie z bazą do przygotowywania tortów. Warto jednak pokusić się o cukiernicze eksperymenty – szczególnie, jeśli istnieje możliwość przyrządzenia ciasta ze śliwkami. Poznaj więc przepis na biszkopt czekoladowy z dodatkiem sezonowych owoców.

Prosty i szybki w przygotowaniu oraz smaczny – tak w kilku słowach można opisać biszkopt czekoladowy ze śliwkami.  Do jego przyrządzenia nie trzeba mieć więc żadnych wyjątkowych umiejętności – wystarczy podążać za przepisem.

Biszkopt czekoladowy ze śliwkami – potrzebne składniki

Podstawą udanego wypieku są dobrej jakości składniki, dlatego zacznij od zrobienia listy zakupów. Będziesz potrzebować:

  • 300 g mąki
  • 2 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 5 jajek
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 500 g dojrzałych śliwek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru.

Ilość kakao możesz zwiększyć, jeśli biszkopt czekoladowy ma być intensywniejszy w smaku.

Przygotowanie ciasta biszkoptowego krok po kroku

Postępuj zgodnie z poniższymi krokami, aby upiec idealny biszkopt czekoladowy ze śliwkami. To naprawdę jest proste!

  1. Śliwki przekrój na połówki, wyjmij pestki.
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem, a następnie oprósz owoce.
  3. Jajka połącz z cukrem i cukrem waniliowym – ucieraj aż do uzyskania puszystej i jasnej masy.
  4. Do masy jajecznej dodaj masło. Zmiksuj, a następnie stopniowo dodawaj mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.
  5. Miksuj na małych obrotach – tylko do połączenia składników.
  6. Ciasto przełóż do tortownicy (o średnicy ok. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż śliwki, układając je blisko – jedna przy drugiej.
  7. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 18oC i piecz przez ok. 45 minut – aż do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu wyjmij tortownicę, po krótkim ostygnięciu zdejmij obręcz.

Ciasto podawaj wystudzone – najlepiej oprószone cukrem pudrem.

Biszkopt czekoladowy ze śliwkami – o tym pamiętaj

Przed przystąpieniem do pieczenia, musisz pamiętać o kilku istotnych sprawach.

  • Przede wszystkim należy korzystać z produktów wysokiej jakości.
  • Same składniki powinny nabrać temperatury pokojowej, dlatego odpowiednio wcześnie trzeba je wyjąć z lodówki.
  • Składniki na biszkopt należy miksować bardzo krótko – tylko do połączenia, ponieważ zbyt długie napowietrzanie spowoduje opadnięcie ciasta w trakcie pieczenia.

Jeżeli chcesz uniknąć zakalca, warto ściśle trzymać się przepisu. Dzięki temu unikniesz błędów, które mogłyby zaważyć na finalnym smaku biszkoptu czekoladowego ze śliwkami.