Brownie to pyszne, mocno czekoladowe ciasto, które zawsze się udaje! Spodziewasz się gości lub masz ochotę na słodką przekąskę? Przygotuj wyborne brownie z owocami. Taki deser to doskonała propozycja zarówno na letnie dni, jak i nieco chłodniejsze popołudnia. Sprawdź, jakich owoców możesz użyć do zrobienia tego pysznego ciasta.

Jakie owoce najlepiej wybrać do brownie?

Jeśli chcesz, aby brownie było jeszcze smaczniejsze, to połącz je z pysznymi czereśniami. Ich słodycz sprawi, że deser ten zachwyci Twoich domowników oraz gości. Z pewnością będą prosić o dokładkę brownie z czereśniami. Do przygotowania tego ciasta możesz śmiało użyć również innych owoców. Doskonale smakuje ono połączone z malinami, truskawkami, a także borówkami. Możesz użyć praktycznie wszystkich sezonowych owoców, jakie tylko masz pod ręką.

Jakie składniki przygotować do brownie?

Do przygotowania brownie potrzebujesz następujących składników:

  • 135 g czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 135 g czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 4 całe jajka,
  • 170 g białego cukru,
  • 200 g masła,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 250 g ulubionych owoców.

Jak zrobić brownie?

Przed rozpoczęciem przyrządzania ciasta przygotuj wcześniej owoce, które dodasz do swojego brownie. Jeśli wybrałeś czereśnie to usuń z nich pestki. Jeśli zdecydowałeś się na borówki, truskawki lub maliny to wystarczy, że dokładnie opłuczesz je pod bieżącą wodą. Ustaw także piekarnik na 180°C z opcją grzania góra-dół.

Przepis na brownie:

  1. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozpuść masło oraz czekoladę. Rób to na małej mocy palnika, aby uniknąć ryzyka przypalenia składników. Gdy dokładnie się rozpuszczą, odstaw garnek do całkowitego ostygnięcia.
  3. Jajka ubij na puszystą pianę, dodaj do niej cukier zwykły oraz wanilinowy i sól.
  4. Dodaj do przygotowanej masy ostudzone masło z czekoladą.
  5. Wsyp przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
  6. Całość dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  7. Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
  8. Przygotowane wcześniej owoce rozłóż na wierzchu ciasta.
  9. Umieść blachę w piekarniku i piecz przez około 35 minut.

Jak podawać brownie z owocami?

Po wyjęciu blachy z piekarnika, poczekaj chwilę, aż ciasto nieco ostygnie. Możesz podawać je nawet wtedy, gdy będzie ono jeszcze ciepłe. Smakuje wybornie także wtedy, gdy jest już całkowicie wystudzone. Wierzch brownie możesz udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Możesz także rozłożyć na nim dodatkową porcję owoców.

Brownie smakuje wyśmienicie również wtedy, gdy jest ono serwowane w towarzystwie lodów śmietankowych lub waniliowych. Tak podany deser jest świetną propozycją zwłaszcza na upalne popołudnia.

Połączenie wyrazistego smaku czekolady z pysznymi owocami z pewnością zachwyci każdego, kto choć raz spróbuje tego niesamowitego ciasta.