Ciasto z owocami to doskonała propozycja na pyszny deser. Do jego przygotowania możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Taki wypiek nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Sprawdź, jak zrobić smakowitą tartę czekoladową z owocami. To ciasto zawsze się udaje!
Owoce do ciasta – jakie wybrać?
To, jakich owoców użyjesz do zrobienia pysznego deseru zależy wyłącznie od Ciebie. Do domowych wypieków świetnie pasują zarówno jabłka, jak i gruszki, śliwki oraz czereśnie. Do ciasta możesz użyć także truskawek, malin, porzeczek oraz borówek. Jeśli chcesz przygotować pyszny sernik to dodaj do niego pomarańcze lub brzoskwinie. A może chcesz dowiedzieć się, jak przygotować wyjątkowe ciasto czekoladowe z wiśniami? Bez względu na to, jakie wypieki przygotujesz z pewnością będą smakowały każdemu, kogo nimi poczęstujesz. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, to wypróbuj przepis na tartę z mascarpone i owocami.
Tarta czekoladowa z mascarpone i owocami – jakie składniki przygotować?
Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz:
- 250 g mąki pszennej,
- 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 50 g cukru,
- 150 g masła miękkiego,
- 1 jajko,
- szczyptę soli do smaku.
Składniki na krem:
- 150 g Czekolady Białej E.Wedel,
- 250 g serka mascarpone.
Przygotuj także około 250-300 g ulubionych owoców.
Jak przyrządzić tartę czekoladową z mascarpone i owocami?
Ciasto:
- Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kakao i cukier.
- Masło podziel na mniejsze kawałki i wrzuć na stolnicę.
- Dodaj jajko i szczyptę soli. Połącz składniki i zrób z nich kulkę. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Dobrze schłodzone ciasto delikatnie rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o średnicy 25 cm.
- Nakłuj ciasto widelcem i połóż na jego wierzchu papier do pieczenia.
- Nasyp na przykryte ciasto groch lub ryż, dzięki czemu zachowa swoją formę podczas pieczenia.
- Piecz przez około 15 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż, aby całkowicie się schłodziło.
Krem:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
- Serek mascarpone włóż do wysokiej miski, dodaj roztopioną czekoladę. Dokładnie zmiksuj na małych obrotach, aż do momentu, gdy składniki dokładnie się ze sobą połączą.
- Krem rozłóż na przygotowanym wcześniej spodzie.
- Na wierzchu ciasta rozłóż ulubione owoce.
Tarta ta smakuje wybornie, dzięki połączeniu intensywnego smaku kakao ze słodką białą czekoladą oraz pysznymi owocami. Świetnie smakuje zarówno serwowana od razu po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu w lodówce. Wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub zalać owocową galaretką i pozostawić do całkowitego jej stężenia.
Czekoladowa tarta z serkiem mascarpone i owocami nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i efektowny deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz. Podawaj ciasto z orzeźwiającą lemoniadą cytrusową lub domowym kompotem z rabarbaru i jabłek. To połączenie smaków pozytywnie Cię zaskoczy!