Ciasto z owocami to doskonała propozycja na pyszny deser. Do jego przygotowania możesz użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców. Taki wypiek nie tylko świetnie smakuje, ale i doskonale prezentuje się na stole. Sprawdź, jak zrobić smakowitą tartę czekoladową z owocami. To ciasto zawsze się udaje!

Owoce do ciasta – jakie wybrać?

To, jakich owoców użyjesz do zrobienia pysznego deseru zależy wyłącznie od Ciebie. Do domowych wypieków świetnie pasują zarówno jabłka, jak i gruszki, śliwki oraz czereśnie. Do ciasta możesz użyć także truskawek, malin, porzeczek oraz borówek. Jeśli chcesz przygotować pyszny sernik to dodaj do niego pomarańcze lub brzoskwinie. A może chcesz dowiedzieć się, jak przygotować wyjątkowe ciasto czekoladowe z wiśniami? Bez względu na to, jakie wypieki przygotujesz z pewnością będą smakowały każdemu, kogo nimi poczęstujesz. Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy deser, to wypróbuj przepis na tartę z mascarpone i owocami.

Tarta czekoladowa z mascarpone i owocami – jakie składniki przygotować?

Do zrobienia tego ciasta potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 g cukru,
  • 150 g masła miękkiego,
  • 1 jajko,
  • szczyptę soli do smaku.

Składniki na krem:

  • 150 g Czekolady Białej E.Wedel,
  • 250 g serka mascarpone.

Przygotuj także około 250-300 g ulubionych owoców.

Jak przyrządzić tartę czekoladową z mascarpone i owocami?

Ciasto:

  1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej kakao i cukier.
  2. Masło podziel na mniejsze kawałki i wrzuć na stolnicę.
  3. Dodaj jajko i szczyptę soli. Połącz składniki i zrób z nich kulkę. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum godzinę.
  4. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  5. Dobrze schłodzone ciasto delikatnie rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o średnicy 25 cm.
  6. Nakłuj ciasto widelcem i połóż na jego wierzchu papier do pieczenia.
  7. Nasyp na przykryte ciasto groch lub ryż, dzięki czemu zachowa swoją formę podczas pieczenia.
  8. Piecz przez około 15 minut.
  9. Wyjmij ciasto z piekarnika i odłóż, aby całkowicie się schłodziło.

Krem:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź.
  2. Serek mascarpone włóż do wysokiej miski, dodaj roztopioną czekoladę. Dokładnie zmiksuj na małych obrotach, aż do momentu, gdy składniki dokładnie się ze sobą połączą.
  3. Krem rozłóż na przygotowanym wcześniej spodzie.
  4. Na wierzchu ciasta rozłóż ulubione owoce.

Tarta ta smakuje wybornie, dzięki połączeniu intensywnego smaku kakao ze słodką białą czekoladą oraz pysznymi owocami. Świetnie smakuje zarówno serwowana od razu po przygotowaniu, jak i po schłodzeniu w lodówce. Wierzch ciasta możesz posypać cukrem pudrem lub zalać owocową galaretką i pozostawić do całkowitego jej stężenia.

Czekoladowa tarta z serkiem mascarpone i owocami nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie wygląda. Jeśli szukasz pomysłu na pyszny i efektowny deser, to koniecznie wypróbuj ten przepis, a na pewno się nie zawiedziesz. Podawaj ciasto z orzeźwiającą lemoniadą cytrusową lub domowym kompotem z rabarbaru i jabłek. To połączenie smaków pozytywnie Cię zaskoczy!