Karmel i czekolada są nierozłącznym połączeniem. Z tego powodu składniki te tak często występują w przypadku różnych wypieków. Cechują się ciekawym, idealnie dopełnionym smakiem. Warto łączyć je również z bakaliami, szczególnie w przypadku ciast.

Karmel, czekolada i bakalie sprawdzą się idealnie pod postacią ciasta. To prosty wypiek, który będzie strzałem w dziesiątkę w przypadku różnych okazji. Jest łatwy w przygotowaniu, ale łączy w sobie wiele smaków i konsystencji. Jak zrobić takie ciasto?

Jak przygotować karmelowe ciasto czekoladowe z bakaliami?

Ciasto karmelowo-czekoladowe z bakaliami to uniwersalna propozycja na każdą okazję. Można modyfikować ją zgodnie z własnymi preferencjami. Przygotowywanie ciasta warto rozpocząć od wyłożenia papierem do pieczenia formy, w której zamierzasz umieścić masę.

Składniki na ciasto karmelowo-czekoladowe:

  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 200 g masła,
  • 3 jajka,
  • 120 g mąki,
  • 190 g cukru.
  • 80 g cukru,
  • 125 ml słodkiej śmietanki,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g dowolnych orzechów,
  • 240 g serka mascarpone.

Sposób przygotowania:

Rozpuść masło i czekoladę w rondelku. Zamieszaj i pozostaw do przestygnięcia. Ubij jajka z cukrem i dodaj je do masy czekoladowej. Przesiej mąkę i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez około 25 minut. W tym czasie rozpuść sam cukier w rondelku, dodaj śmietankę i gotuj przez kilka minut do uzyskania jednolitej, karmelowej masy. Posiekaj orzechy. Dodaj je wraz z rodzynkami do mieszanki karmelu i słodkiej śmietanki. Zmiksuj delikatnie serek mascarpone. Zmieszaj go z masą karmelową i odstaw do lodówki.

Gotowe ciasto przestudź, a następnie podziel na dwie części. Pośrodku umieść masę karmelową. Wierzch możesz udekorować w dowolny sposób, najlepiej z dodatkiem części odłożonego kremu oraz bakalii. Idealnie sprawdzą się też wszelkie polewy czekoladowe.

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowo-karmelowe?

Przepis na ciasto czekoladowe z karmelem i bakaliami można zmodyfikować, dostosowując je do własnych preferencji. W przypadku takiego brownie sprawdzi się mieszanka różnych rodzajów czekolady. Jeśli chcesz, możesz przygotować ciasto również na bazie wariantu mlecznego czy białego. To świetne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za wyrazistym smakiem kakao. Warto jednak zachować odpowiednie proporcje i postawić na czekoladę wysokiej jakości.

Jeśli chodzi o sam krem, doskonale sprawdzi się również czekolada z awokado. Tak przygotowana mieszanka jest dobrym wyborem zarówno w przypadku masy umieszczonej pomiędzy blatami ciasta, jak i górnej dekoracji. Wystarczy dodać do niej bakalie, tak jak podczas przygotowywania kremu karmelowego. Czekolada na bazie awokado sprawdzi się świetnie jako wierzchnia dekoracja, szczególnie gdy zatopisz w niej orzechy i suszone owoce. Całość możesz również polać syropem karmelowym przygotowanym z rozpuszczonego, skarmelizowanego cukru oraz odrobiny słodkiej śmietanki.