Puszysty krem do ciast nadaje miękkiemu biszkoptowi smaku, którego ten nie powinien tłumić. Nie może jednak zdominować całości wypieku. Jak więc wyważyć proporcje, by krem czekoladowy pozostał kremem i stanowił element perfekcyjnego tortu lub innego deseru?

 

Podstawowe składniki na krem czekoladowy do tortu

 

Krem czekoladowy do tortu to duże wyzwanie. Musi być lekki, puszysty, kremowy, w swej konsystencji doskonały, niezawierający grudek. Sprawdzony przepis na krem czekoladowy można zawsze uzupełnić czymś dodatkowym i użyć do ozdoby ciastek i tortów. Co więcej, ten jest naprawdę czekoladowy, ponieważ zawiera całą tabliczkę czekolady, a nie tylko kakao, co jest powszechne w wielu innych przepisach.  Dobry krem czekoladowy jest ważną częścią ciast i innych deserów. Musi być dobrze ubity, wystarczająco sztywny i nie powinien się rozlewać, gdy tylko wyjmiesz ciasto z lodówki.

Czego zatem potrzeba, by przepis z 1871 roku zrealizować w XXI wieku?

  • Listek żelatyny;
  • Szklankę wody;
  • Dwa jajka;
  • Pół szklanki cukru;
  • 400 ml śmietanki kremówki 6%;
  • 100 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel.

 

Na co zwrócić uwagę przy przygotowywaniu kremu czekoladowego do tortu

 

Jest kilka kwestii, o których trzeba wiedzieć, zanim podejmie się próbę przygotowania kremu czekoladowego do tortu. Po pierwsze należy zadbać o staranne połączenie śmietanki z czekoladą. To klucz do sukcesu. Krem będzie idealny wówczas, gdy nie będzie w nim grudek i rozwarstwień tłuszczu zawartego w czekoladzie.

Po drugie musisz zadbać o jakość produktów. Nie da się przygotować dobrego kremu bez dobrej czekolady. Do przygotowania czekoladowego kremu, np. do tortu lub ciastka wybierz czekoladę o dużej zawartości miazgi kakaowej. Ważne, by gatunek ten był pozbawiony innych tłuszczów roślinnych. Zapamiętaj, że im więcej kakao w czekoladzie, tym lepszy jej smak, ale także gładsza konsystencja przygotowywanego z niej kremu czekoladowego. Nie zapominaj, że wysokiej jakości czekolada będzie się świetnie rozpuszczała i nie będzie tak szybko i łatwo przywierać do dna naczynia podczas roztapiania.

Po trzecie pomyśl o napowietrzeniu masy. Nie mieszaj składników zbyt często i najlepiej wcale nie używaj miksera w najważniejszych momentach łączenia ze sobą poszczególnych składników.

 

Krem czekoladowy do tortu – przepis z 1871 roku i jego przygotowanie

 

Zatem zacząć trzeba od wymoczenia żelatyny w wodzie. Następnie ucieramy żółtka jaj z cukrem na gładką masę. W rondlu podgrzewamy śmietankę, a gdy będzie już cieplejsza, dodajemy pokruszoną czekoladę. Wszystko od czasu do czasu delikatnie mieszamy. Następnie, nie doprowadzając do wrzenia, podgrzewamy całość i dorzucamy żelatynę oraz masę jajeczno-cukrową. Składniki znów mieszamy, teraz już bardzo delikatnie, ale przez dłuższy czas. Masę odstawiamy z ognia i przelewamy do miski. Po jakimś czasie znów trochę mieszamy, aż do zgęstnienia.

Krem do najlepszego tortu na świecie jest gotowy. Pamiętaj, żeby zrównoważyć jego smak, a wtedy będzie idealnym uzupełnieniem wszystkich Twoich wypieków. Nie zapominaj, że trening czyni mistrza.