Kremy czekoladowe to uniwersalny dodatek do wielu słodkości. Zazwyczaj przygotowuje się je na bazie słodkiej śmietanki lub mascarpone. Istnieje jednak jeszcze jeden sposób na przygotowanie takiego deseru. Mowa tu o zastosowaniu awokado.

Awokado to owoc zawierający dość dużą ilość tłuszczu, a jednocześnie cechujący się neutralnym smakiem. Sprawdza się doskonale jako baza do intensywnie czekoladowych kremów. Gotowy deser można jeść samodzielnie lub wykorzystać do stworzenia innych słodkości.

Jak przygotować krem z czekoladą, orzechami i awokado?

Do przygotowania kremu konieczne będzie dysponowanie miękkim, bardzo dojrzałym awokado. Gatunek nie ma znaczenia, choć warto wybierać warianty o dość neutralnym smaku. W przypadku bananów również warto zadbać o to, by były one dojrzałe, miękkie i słodkie.

Składniki na krem z czekoladą, orzechami i awokado:

  • 30 g orzechów – najlepiej laskowych,
  • 200 g bananów,
  • 200 g awokado,
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 20 g miodu.

Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki. Zblenduj banany i awokado – najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego, który pozwoli na stworzenie jednolitej masy. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj, by rozłożyło się równomiernie w całej masie. Dodaj miód i orzechy.

Jak podawać krem z czekoladą, awokado i orzechami?

Krem z czekoladą, orzechami i awokado można podawać samodzielnie – jako pyszny deser, udekorowany owocami sezonowymi. Wówczas najlepiej postawić na produkty kwaśne. Doskonale sprawdzą się maliny, wiśnie czy porzeczki. Taki deser warto umieścić w eleganckich pucharkach. Na wierzchu można położyć również bitą śmietanę czy nawet lody.

Krem z czekoladą sprawdzi się świetnie jako dodatek do bardziej skomplikowanych potraw. Jeśli chodzi o muffinki czekoladowe, przepis warto wzbogacić poprzez umieszczenie kremu na wierzchu. Do takiej warstwy da się następnie przykleić wiele dodatków – mogą to być migdały, pokruszone orzechy czy drobne owoce. Krem można umieścić też wewnątrz babeczek – ze względu na jego skład nie upiecze się on ani nie zważy.

Krem z czekoladą, orzechami i awokado będzie smakować doskonale również z potrawami śniadaniowymi, takimi jak pancakes czekoladowe. Wówczas wystarczy posmarować nim naleśniki, zamiast standardowego dżemu czy innych dodatków. Do takiego kremu pasują owoce, dlatego w sezonie letnim można udekorować całą kompozycję również nimi.

O czym pamiętać, przygotowując krem z czekoladą, orzechami i awokado?

Przygotowując krem z czekoladą, orzechami i awokado, warto pamiętać o kilku kwestiach. Zdecydowanie najważniejsze jest wybieranie owoców bardzo dojrzałych i miękkich. W innym przypadku po ich zblendowaniu mieszanka będzie miała niewłaściwą konsystencję. Dojrzałe owoce są również znacznie słodsze, dlatego do kremu nie trzeba dodawać zbyt wielu substancji słodzących. Jeśli chodzi o orzechy, wybór jest dowolny. Można zdecydować się zarówno na laskowe, ziemne, pistacje, włoskie czy nawet mniej popularne, czyli brazylijskie. Warto je jednak dobrze posiekać.