Mazurka w klasycznym wydaniu zna chyba każdy. To ciasto, które zajmuje szczególne miejsce zwłaszcza na świątecznych stołach. W Polsce znane jest od lat i traktowane jako tradycyjny wyrób cukierniczy charakterystyczny dla województwa kujawsko-pomorskiego. Nasza propozycja to czekoladowe ciasto z wiśniami – nowoczesna wersja mazurka, która sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc, ale też o każdej porze roku i na każdą okazję.

Klasyczny mazurek to ciasto piękne, ale też niełatwe w wykonaniu. Dużo wysiłku trzeba, aby nie tylko idealnie je upiec, ale również pięknie ozdobić. Charakterystyczne są dekoracje na wierzchu wypieku, które swoją formą nawiązują do wiosennych, wielkanocnych klimatów. To zrozumiałe, gdyż ten deser najczęściej gości na polskich stołach właśnie w okresie świąt. W naszej wersji zachowaliśmy oryginalną formę mazurka, ale zaprezentowaliśmy ją w nowym, nieco rustykalnym klimacie. Sprawdź oryginalną wariację na temat czekoladowego ciasta z wiśniami.

POTRZEBNE SKŁADNIKI

Wbrew pozorom lista składników potrzebnych do wykonania mazurka nie jest ekstremalnie długa. Jednak, podobnie jak w przypadku innych wypieków, warto postawić na ich jakość. Smak mazurka to efekt przede wszystkim wykorzystania dobrych produktów spożywczych oraz umiejętnego ich połączenia. To bogactwo wielu faktur oraz smaków — orzechowego, migdałowego, kajmakowego, owocowego, czekoladowego, bakaliowego. Dlatego jest tak wiele interpretacji klasycznego mazurka, a jedną z nich jest nasze czekoladowe ciasto z wiśniami. Co będzie Ci potrzebne do jego wykonania?

NA CIASTO:

  • 1 duże jajko,
  • 100 gramów masła w temperaturze pokojowej,
  • 30 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 gramów orzechów włoskich lub migdałów,
  • 40 gramów cukru pudru,
  • 100 gramów mąki pszennej,
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej.

NA POLEWĘ:

  • 150 gramów czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki,
  • 50 gramów cukru pudru.

NA NADZIENIE:

  • 2-3 łyżki frużeliny lub dżemu wiśniowego z kawałkami owoców,
  • wiśnie z wiśniówki (jeżeli chcesz przyrządzić ciasto „z procentami”).

DO DEKORACJI:

  • płatki migdałów,
  • pokruszone orzechy,
  • wiśnie,
  • bakalie (suszone morele, żurawina, rodzynki).

PRZYGOTOWANIE

Zacznij od przygotowania spodu czekoladowego ciasta z wiśniami. To szybka i prosta czynność, polegająca na połączeniu i dokładnym zagnieceniu wszystkich składników razem. Tak przygotowaną bazę przenieś no prostokątnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Wyłóż dokładnie spód i boki.

Jeśli chcesz zrobić czekoladowe ciasto z wiśniami w formie wianka, to po zagnieceniu przełóż je do lodówki, a po upływie 30 minut rozwałkuj i korzystając ze szklanki lub miski wytnij na środku otwór.

Ciasto piecz przez kwadrans w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu przełóż na nie wiśnie. Do wykonania polewy wykorzystaj potrzebne składniki. Utrzyj śmietankę z cukrem i rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladą. Równomiernie rozprowadź ją na warstwie nadzienia. Górę posyp drobno startą czekoladą, płatkami migdałów oraz ozdób owocami i orzechami. Czekoladowe ciasto wiśniowe gotowe – smacznego!