Blok czekoladowy to obecnie cukierniczy hit. Powrócił do łask po latach niebytu i szybko na nowo zyskał uznanie. Nie ma się czemu dziwić – ma intensywny mleczno-czekoladowy smak i rozpływa się w ustach. Jeśli jednak lubisz eksperymenty cukiernicze sprawdź, jak przyrządzić pełen owoców blok.

Uwielbiasz blok czekoladowy? Przepis na klasyczny przysmak rodem z PRL możesz dowolnie modyfikować, dzięki czemu finalny smak będzie zależeć wyłącznie od ciebie. Zamiast bakalii możesz użyć wyłącznie pokruszonych herbatników albo… dodać owoce w wersji suszonej lub kandyzowanej.

Owocowy blok czekoladowy – przepis

Jeśli chodzi o blok czekoladowy, przepis na deser z dodatkiem owoców właściwie niewiele się różni. „Baza” pozostaje ta sama, a zmieniają się wyłącznie dodatki.

Niezbędne składniki to:

  • 400 g pełnotłustego mleka w proszku (nie w granulkach)
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • ½ szklanki wody
  • 200 g masła
  • 1 szklanka drobnego cukru (może być mniej – w zależności od preferencji)
  • 100 g herbatników
  • 100 g suszonych owoców
  • 100 g owoców kandyzowanych.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Namocz suszone owoce – zalej je wrzącą wodą.
  2. Masło roztop w garnuszku, dodaj wodę, kakao i cukier.
  3. Zawartość rondelka podgrzewaj na małym ogniu – aż do rozpuszczenia się składników.
  4. Odstaw do ostygnięcia.
  5. W dużej misce umieść mleko w proszku i dodaj pokruszone herbatniki oraz owoce.
  6. Do składników wlej masę czekoladową i dokładnie wymieszaj.
  7. Całość przełóż do formy keksowej (lub innej dowolnej) wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową.
  8. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin – po to, aby składniki połączyły się i związały.

Mocno schłodzony blok czekoladowy z owocami trudno będzie pokroić w równe kawałki. Dlatego przed podaniem musisz go nieco ocieplić – weź to pod uwagę zanim np. zaprosisz gości do stołu.

Jak serwować blok czekoladowy z owocami?

Jeśli chodzi o owocowy blok czekoladowy, przepis nie sugeruje sposobu podania – tutaj wszystko zależy od ciebie. Jakie masz zatem możliwości?

  • Polewa czekoladowa

Czekolady nigdy za wiele, dlatego możesz pokusić się o udekorowanie deseru polewą czekoladową. Najprostszy sposób to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej – pamiętaj, aby dno miseczki nie stykało się z powierzchnią wody i aby nie mieszać czekolady w trakcie topienia.

Wierzch możesz udekorować kawałkami kandyzowanych owoców albo posypać wiórkami kokosowymi.

  • Bita śmietana

Bita śmietana to już klasyk. Blok czekoladowy udekorowany kleksami śmietanki będzie nie tylko prezentował się estetycznie, ale i zapewni większe doznania smakowe.

Do ubijania lepiej sprawdzi się śmietanka kremówka 36% – większa zawartość tłuszczu oznacza sztywniejszą konsystencję. Uważaj jednak podczas ubijania, aby nie zwarzyć śmietanki.

  • Cukier puder

Możesz także postawić na 100% prostoty i minimum pracy – wystarczy, że wierzch posypiesz cukrem pudrem. Dla wzbogacenia smaku możesz przygotować pomarańczowy cukier puder.

Jeśli lubisz eksperymenty, wypróbuj owocowy blok czekoladowy. Przepis ten nie zawiedzie cię na pewno!

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/