Szukasz skutecznego sposobu na ochłodzenie się w upalne dni? Potrzebujesz pomysłu na oryginalny i zimny deser, który można podać w letnie, gorące popołudnie? Poznaj przepis na mrożoną czekoladę do picia z wiśniami, która nada się idealnie na letnie dni. Ten przepis pozwoli Ci się delektować pysznym napojem czekoladowym także w największe upały. Sprawdź.

 

Mrożona czekolada do picia to hit ostatnich lat. Jednak klasyczna odsłona tego deseru może się znudzić. Aby nieco urozmaicić jej smak, warto dodać do niej odrobinę pysznych, słodkich owoców.

Jak zrobić mrożoną czekoladę do picia z wiśniami?

Aby podać czekoladę do picia, potrzebujesz wysokich szklanek, np. takich jak do latte lub soków, o pojemności co najmniej 320 ml.

 

Składniki:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 250 ml mleka 3,2%,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
  • pół laski wanilii,
  • 100 g wiśni mrożonych lub z likieru,
  • 100 g lodów waniliowych,
  • do dekoracji: 150 ml śmietanki kremówki, 1/2 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel, 150 g serka mascarpone i 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Wykonanie:

Czekoladę pokrój lub połam na drobne kawałki i umieść w misce. W garnku podgrzej mleko ze śmietanką kremówką. Kiedy płyn będzie ciepły, zalej nim kostki czekolady i wymieszaj składniki, aby się rozpuściły. Następnie wyłuskaj ziarenka z lasek wanilii i dodaj do masy. Pamiętaj, aby nie zalewać czekolady wrzącym, tylko mocno ciepłym mlekiem, ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze może wytrącić się z niej tłuszcz! Kiedy składniki się połączą, odstaw naczynie do wystudzenia. Możesz je zanurzyć np. w zimnej wodzie.

 

Kolejny krok to przygotowanie dekoracji, czyli kremu czekoladowego. Czekoladę klasyczną gorzką pokrój na kawałki i rozpuść ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Kiedy składniki się połączą, odstaw do wystygnięcia. Zimną czekoladę przelej do miski i dodaj do niej serek mascarpone. Zmiksuj składniki, aż powstanie puszysta, gładka piana. Nie mieszaj zbyt długo, aby masa się nie zważyła.

 

Następnie sięgnij po wysokie szklanki. Na dnie ułóż wiśnie mrożone lub odsączone z likieru wiśniowego. Potem dodaj porcję lodów i zalej całość schłodzoną czekoladą. Aby udekorować napój, przełóż krem czekoladowy do rękawa cukierniczego lub niewielkiej reklamówki z odciętym rogiem i wyciśnij ją na górę czekolady. Na koniec oprósz całość kakao.

 

Tak przygotowaną mrożoną czekoladę do picia podawaj np. w towarzystwie pysznego, wilgotnego brownie, które doskonale uzupełni smak napoju.

Jak urozmaicić smak mrożonej czekolady z wiśniami?

Czekolada do picia w mroźnej odsłonie podana z wiśniami smakuje wybornie, ale można jeszcze bardziej podkreślić jej smak. Wystarczy, że sięgniesz po odpowiednie przyprawy, np. takie jak:

  • Papryczka chilli. Wystarczy szczypta, aby ostry smak sprawił, że napój będzie lekko drażnić podniebienie i wywoływać rumieńce na twarzy. Pikantna czekolada sprawdzi się świetnie o każdej porze roku,
  • Cynamon. Jego orientalny zapach i korzenny smak doskonale łączą się z aromatyczną i słodką czekoladą. Wbrew pozorom ta przyprawa doskonale smakuje nie tylko zimą w połączeniu z prażonymi jabłkami, ale przez cały rok!

Świetnie sprawdzą się również toffi lub karmel. Ich słodki, nieco korzenny smak stanowi idealne połączenie z czekoladą. Więc nie czekaj, aż będziesz mieć dość upałów. Przygotuj pyszny, zimny napój już dziś!