Czekoladowe muffiny z dereniem są świetnym dodatkiem do eleganckiej kolacji, ale też smaczną, słodką przekąską, niewymagającą ogromnych nakładów czasu. Przygotujesz je szybko, a wszyscy goście będą zachwyceni połączeniem smaku czekolady, kakao i intensywnych owoców derenia zatopionych w delikatnym cieście.

 

Liczba porcji: 12

Łączny czas: 30 minut

Przygotowanie: 10 minut

Oczekiwanie: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 90 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 10 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 290 g mąki pszennej typu 500,
  • 200 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 25 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody,
  • 12 owoców derenia.

 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Dokładnie wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Pokrój w kostkę masło.
  3. Czekoladę podziel na kostki, a następnie umieść w metalowej misce.
  4. Zagotuj wodę w garnku o średnicy mniejszej niż metalowa miska, będzie potrzebny do przygotowania kąpieli wodnej.
  5. Gdy woda zacznie się gotować – połóż na garnku metalową miskę z czekoladą. Pamiętaj, że woda nie może dotykać dna miski!
  6. Mieszaj czekoladę sylikonową szpatułką, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodawaj powoli masło, olej i mleko.
  7. Gdy czekoladowa masa przestygnie, dodaj do niej jajka.
  8. Połącz suche składniki z mokrymi delikatnie mieszając.
  9. Wlej powstałą masę do papilotek umieszczonych w foremkach.
  10. Do każdej muffiny dodaj wydrylowany owoc derenia.
  11. Piecz muffiny w temperaturze 180 stopni, tryb grzania termoobieg, przez 20-25 minut.

Jak zmodyfikować przepis na muffiny czekoladowe z dereniem?

Muffiny to prosty deser, który dzięki produktom wysokiej jakości zyskuje niepowtarzalny smak. Nuta kwaskowatości i nieco cierpki smak owoców derenia doskonale uzupełnia głęboki aromat gorzkiej czekolady oraz kakao. Pamiętaj, że zawsze możesz urozmaicić swoje wypieki wytrawnymi dodatkami. Pomyśl o połączeniu pasty sezamowej z malinami lub uprażonych orzechach laskowych, które możesz dodać do muffin. Struktura ciasta, które przygotujesz, pozwala na dość dużą swobodę w komponowaniu smaków.

 

Kiedy opanujesz już przepis do perfekcji, możesz spróbować zamieniać niektóre składniki. Czekoladę gorzką możesz z powodzeniem zamienić na białą lub nawet karmelową, wpłynie to zarówno na kolor Twojego deseru, jak i jego smak. Mąkę pszenną możesz wymieszać w proporcji 2:1 z mąką orkiszową, jeśli chcesz uzyskać bardziej wytrawne ciasto lub mąką migdałową, jeśli zależy Ci na podkreśleniu lekko słodkiego aromatu. Również ilość cukru możesz dopasować zgodnie z Twoimi upodobaniami. Ciasto do muffin jest w stanie wiele wybaczyć, jeśli dostanie (w piekarniku) wystarczająco dużo ciepła.

Jak podawać muffiny czekoladowe z dereniem?

Podawaj swoje wypieki w towarzystwie bitej śmietany lub karmelowej polewy. Dobrym dodatkiem będą też owoce lub ulubione gotowe słodkości tj. pianki, którymi możesz przyozdobić muffiny już po wypieczeniu.

 

Jeśli chcesz wypróbować w swojej kuchni inne desery, dobrym wyborem będzie czekolada z awokado lub brownie. Są one niezwykle proste w przygotowaniu, dzięki czemu będą idealnym dodatkiem do obiadu lub na spotkania ze znajomymi. Sprawdź!