Kiedy w sobotnie popołudnie przychodzi ochota na coś słodkiego, najlepiej sięgnąć po prosty i szybki przepis na muffiny. Możesz je przygotować w dowolnej, ulubionej wersji, skromnie lub na bogato, z owocami, bakaliami, serem, makiem i innymi dodatkami. My proponujemy Ci bardziej ekskluzywną wersję, nie tylko dla rodziny, ale również na specjalne okazje – z nadzieniem z czekolady białej E.Wedel i orzechami.
Muffiny są wyjątkowymi ciastkami, które nie wymagają większych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że będziesz przestrzegać kilku prostych zasad i zaopatrzysz się w odpowiednią formę oraz papilotki. Z tego samego przepisu możesz je upiec w wersji dużej i małej – takiej na jeden kęs. Dostosuj do nich tylko czas pieczenia. Standardowo te większe wymagają 25-30 minut w piekarniku. Maluchom wystarczy 10 minut w temperaturze 180 st. C.
Urok muffinek tkwi w ich prostocie. Ciasto nie wymaga żmudnego ubijania czy ucierania. Wielu specjalistów od wypieków twierdzi nawet, że nie do końca wymieszane wyrastają lepiej. Nie musisz też smarować foremek i nie potrzebujesz miksera czy specjalnych trzepaczek. Wystarczą dwie miski i spora łyżka. Pamiętaj też o wyjęciu wcześniej składników z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Muffiny z nadzieniem z białej czekolady i orzechami – składniki
Do wykonania smacznych i wykwintnych muffinek potrzebujesz kilku podstawowych składników:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka brązowego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 szklanki mleka,
- 150 g roztopionego masła,
- 2 jajka lub jedno duże,
- cukier waniliowy,
- szczypta soli,
- 300 g drobno posiekanej czekolady białej E.Wedel,
- 1-1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich.
Jak przygotować muffinki z nadzieniem z białej czekolady i orzechami?
Przygotowanie ciasta na muffinki nie wymaga żadnych specjalnych zabiegów, a do jego całkowitego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku minut. Dlatego zanim sięgniesz po składniki i zaczniesz je mieszać, przygotuj foremkę i zadbaj o nagrzanie piekarnika. Temperatura powinna w nim wynosić około 180 stopni C. Niezbędne jest też wcześniejsze rozpuszczenie masła i ostudzenie go. Dodatek gorącego tłuszczu do mleka czy jajek może spowodować ich zwarzenie.
Właściwe wykonanie ciasta na muffiny jest bardzo proste. W jednej z dwóch misek umieść wszystkie suche składniki, a w drugiej – mokre. Wymieszaj zawartość obu misek. Kiedy piekarnik będzie nagrzany połącz suchą i mokrą masę i lekko przemieszaj łyżką. Napełniaj ciastem foremki do ¾ wysokości. Wstaw do piekarnika na około 25 minut lub do suchego patyczka. Gotowe, jeszcze gorące wyjmij wraz z papilotkami na kratkę do studzenia. Powtórz cały proces z pozostałym ciastem.
· Uwagi
Dobrym sposobem na rozpuszczenie masła jest umieszczenie go w naczyniu w piekarniku. Zanim wnętrze się nagrzeje tłuszcz będzie płynny. Wcześniej przygotuj też czekoladę i orzechy. Czekolada biała E.Wedel doskonale nadaje się też na wkład do muffinki. Zamiast kroić ją w kostkę możesz umieścić w wypełnionych ciastem foremkach po 1-2 kostki, a babeczki będą miały słodki serce.