Lubisz smacznie zjeść, a jednocześnie zależy ci na tym, by przygotowywane posiłki były proste w wykonaniu? W szafce zawsze warto mieć kilka podstawowych produktów, dzięki którym szybko przyrządzisz swoje ulubione przekąski lub sycące dania główne. Na twojej liście nie może zabraknąć naleśników gryczanych. Są aromatyczne, mają doskonały smak i w zależności od tego, jakie nadzienie przyrządzisz, mogą wystąpić na słodko lub w wytrawnej odsłonie.

 

Letnie popołudnie trwa w najlepsze, a ty zastanawiasz się nad pożywnym deserem? Może biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym? A może… naleśniki gryczane z dżemem truskawkowym? Prosto i wyśmienicie. A na dodatek szybko!

Mąka gryczana – podstawowy składnik

Chcąc wprowadzić do swego jadłospisu odrobinę nowości, możesz dawniej przyrządzane potrawy zinterpretować na nowo i zaserwować je w zmodyfikowanej wersji. Jednym z takich składników, które ożywią domowe menu, jest mąka gryczana.

 

Mąkę gryczaną wytwarza się z ziaren gryki. Nieco różni się kolorem od mąki pszennej, co sprawia, że potrawy użyciem przyrządzane na jej bazie mają brązową barwę. Ze względu na charakterystyczny przyjemny posmak gryki, dania z jej użyciem stają się esencjonalne i aromatyczne.

 

Mąkę gryczaną możesz wykonać samodzielnie, jeśli tylko znajdziesz w szafce kaszę gryczaną. Wystarczy ją zmielić i gotowe!

Z mąki gryczanej przyrządzisz pieczywo, placki, pizzę, makarony, ciasta, a nawet muffinki czy wspomniane naleśniki! To bardzo wszechstronny produkt.

Co jest potrzebne do wykonania naleśników gryczanych?

Do przyrządzenia sycących naleśników gryczanych potrzebujesz tylko kilku produktów:

  • 100 g mąki gryczanej,
  • 3 jajka,
  • szczypty soli,
  • 35 g roztopionego masła,
  • 300 ml napoju roślinnego lub mleka krowiego,
  • dżemu truskawkowego,
  • cukru pudru i liści mięty do dekoracji (opcjonalnie).

Co jest potrzebne do wykonania polewy czekoladowej?

Polewa czekoladowa podkręci smak naleśników, a jednocześnie będzie apetyczną dekoracją. Do jej przygotowania będziesz potrzebować:

  • 80 g masła,
  • 35 g Kakao ciemnego z Ghany Wedel,
  • 80 g cukru pudru,
  • 3 łyżeczki mleka.

Jak przyrządzić naleśniki gryczane?

Przepis na naleśniki gryczane, należy podzielić na dwa etapy. Pierwszy z nich to przygotowanie ciasta, a drugi – polewy.

Przepis na ciasto naleśnikowe

  1. W rondelku roztop masło, by całkowicie je upłynnić.
  2. Następnie wlej do dużej miski mleko, wbij jaja i dodaj szczyptę soli oraz mąkę.
  3. Wymieszaj energicznie do momentu aż powstanie gładkie ciasto o lejącej konsystencji.
  4. Wlej roztopione masło i ponownie zamieszaj.
  5. Odstaw ciasto na kwadrans.
  6. Gdy upłynie ten czas, rozgrzej odrobinę oleju na patelni do naleśników i za pomocą chochelki wlej ciasto na patelnię i smaż z obydwu stron do momentu, gdy nabierze rumianego koloru.
  7. Gotowe naleśniki przełóż dżemem.

Wykonanie polewy czekoladowej

W rondelku roztop masło i dodaj do niego cukier puder, mleko oraz Kakao ciemne z Ghany E.Wedel i dokładnie mieszaj aż uzyskasz gładką jednolitą konsystencję.

 

Naleśniki gryczane – jak serwować?

 

Naleśniki gryczane to lekkie danie, więc świetnie sprawdzi się w roli szybkiego posiłku oraz deseru, który zabierzesz na piknik. W sezonie letnim warto korzystać z dobrodziejstw natury i wykorzystywać owoce. Świeże truskawki pokrojone w kostkę możesz wymieszać z dżemem. Całość polej płynną czekoladą.