Orzechy to pyszna przekąska, po którą warto sięgać jak najczęściej. Na sklepowych półkach możesz znaleźć wiele ich rodzajów. Różnią się one od siebie nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Orzechy mogą być doskonałym dodatkiem do wypieków i deserów, gdyż świetnie podkręcają smak słodkich przekąsek. Sprawdź, jak zrobić pyszne czekoladowe ciasteczka z orzechami, które będą smakowały wszystkim domownikom!

Jeśli masz ochotę na słodką przekąskę, która rozpływa się w ustach i zachwyca swoim smakiem, przygotuj pyszne ciastka czekoladowe z orzechami. Do ich przygotowania nie potrzebujesz wielu składników. Ciasteczka te są kruche na zewnątrz, a miękkie i mocno czekoladowe wewnątrz. Połączenie słodkiej czekolady oraz chrupkich orzechów to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Te ciasteczka zawsze się udają!

Składniki potrzebne do przygotowania mocno czekoladowych ciasteczek z orzechami

Do przygotowania pysznych ciasteczek czekoladowych z dodatkiem orzechów potrzebujesz:

  • 100 g masła (wyjmij je wcześniej z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej),
  • 1 całe jajko,
  • 90 g cukru brązowego (jeśli nie masz, to może być biały),
  • 1 tabliczkę Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel,
  • 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 120 g mąki pszennej,
  • 60 g ulubionych orzechów (najlepiej włoskich lub migdałów),
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej.

Jak przygotować czekoladowe ciasteczka z dodatkiem orzechów?

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj do niej sodę oraz kakao;
  2. Czekoladę posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki. Możesz to zrobić także za pomocą blendera. Najlepiej, aby czekolada miała temperaturę pokojową, dzięki czemu będzie się ją zdecydowanie lepiej siekało;
  3. Ulubione orzechy pokrój bardzo drobno;
  4. W kolejnej misce umieść miękkie masło, dodaj do niego cukier i jajko. Całość wymieszaj mikserem przez około 15 sekund na średnich obrotach;
  5. Do ciasta dodaj przygotowaną wcześniej mąkę z sodą i kakao. Wrzuć także czekoladę oraz orzechy;
  6. Całość wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą;
  7. W międzyczasie przygotuj blaszki do pieczenia. Najlepiej, aby były to dwie formy, gdyż ciasteczka musisz układać w sporych odległościach od siebie;
  8. Blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj na łyżkę porcję ciasta i formuj z niego kulki, a następnie rozłóż je na formie. Pamiętaj, aby zachować odległości między nimi;
  9. Piekarnik nagrzej do 180oC z opcją góra-dół i termoobiegiem;
  10. Gdy piekarnik już się rozgrzeje, włóż do niego blachy jedna pod drugą i piecz przez około 10 minut;
  11. Po tym czasie wyjmij gotowe ciasteczka i pozostaw je jeszcze chwilę na blaszkach, aż całkowicie ostygną.

O czym trzeba pamiętać, przygotowując czekoladowe ciasteczka?

Są to tak pyszne i miękkie ciastka, że gdy zrobisz je pierwszy raz, to na stałe zagoszczą w Twoim domu. Jeśli chcesz, aby były one nieco mniej słodkie, to zamiast Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel możesz użyć Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel. Pamiętaj także o tym, aby sięgać po dobrej jakości masło, gdyż ma ono duży wpływ na ostateczny smak wypieku. Po wyłożeniu porcji ciasta na blaszkę nie musisz formować ich kształtu, gdyż pod wpływem temperatury same nabiorą lekko wypukłej formy.

 

Ciasteczka mocno czekoladowe z dodatkiem orzechów to świetny pomysł na szybki i smaczny deser. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Połączenie chrupiących orzechów i pysznej czekolady sprawiają, że zachwycają one swoim wyjątkowym smakiem. Przygotuj je wtedy, gdy masz ochotę na chwilę słodkiej przyjemności!