Brownie to ciasto, które rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje również wtedy, gdy dodasz do niego ulubione orzechy. Podkręcą nieco smak tego deseru, a dodatkowo będą świetną dekoracją ciasta. Sprawdź, które orzechy najlepiej komponują się z tym mocno czekoladowym deserem.

Ten niezwykle popularny deser, jakim jest brownie wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Wygląda dość niepozornie, ale jego intensywny smak i wilgotne wnętrze sprawiają, że nie da się przejść obok tego ciasta obojętnie. Jeśli chcesz jeszcze dodatkowo podkręcić smak tego deseru, to dodaj do niego ulubione orzechy. Jako dodatek do brownie świetnie sprawdzają się przede wszystkim orzechy laskowe oraz włoskie. Sprawdź także, jak przygotować mocno czekoladowe brownie z prażonymi migdałami, a być może stanie ono Twoim ulubionym deserem. Spróbuj także przyrządzić klasyczne brownie z orzechami włoskimi. Jest to ciasto, które zawsze się udaje!

Składniki na brownie z orzechami włoskimi

Jest to ciasto, do którego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników:

  • 300 g czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 200 g masła,
  • 3 jajka,
  • 200 g cukru brązowego lub białego,
  • 120 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Przepis na pyszne brownie z dodatkiem orzechów włoskich

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C, a formę do pieczenia o wymiarach 21×21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Orzechy posiekaj na mniejsze części, a czekoladę połam na kawałki.
  3. Masło wrzuć do rondelka razem z rozdrobnioną czekoladą. Podgrzej delikatnie, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw, aż do całkowitego wystudzenia.
  4. W wysokiej misce ubij jajka razem z cukrem na puszystą masę.
  5. Do masy jajecznej dodaj wystudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
  6. Dodaj mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz ze sobą składniki za pomocą miksera.
  7. Do przygotowanego ciasta wrzuć orzechy.
  8. Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej formy.
  9. Piecz przez około 25-30 minut.

Zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika, otwórz drzwiczki i dopiero po około 15 minutach wyciągnij je na zewnątrz. Dzięki temu jego wnętrze będzie wilgotne. Nagła i drastyczna zmiana temperatury może bowiem je nieco wysuszyć. Po wyjęciu brownie z pieca odstaw ciasto do wystudzenia. Możesz jednak podawać je także wtedy, gdy jest ono jeszcze ciepłe.

Jak podawać brownie z orzechami?

Brownie z orzechami świetnie smakuje nawet bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcesz podkręcić jego smak, to możesz wierzch ciasta polać polewą czekoladową, a nawet udekorować owocami. Brownie doskonale komponuje się także ze smakiem lodów śmietankowych lub waniliowych.

To pyszne ciasto zachwyci nie tylko Twoich domowników, ale i gości. Możesz przyrządzać je na różnego rodzaju okazje, a na pewno szybko będzie znikało z talerzy. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a dodatkowo jest to ciasto, które zawsze się udaje.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny, a zarazem szybki w przygotowaniu deser, to zdecyduj się na zrobienie rozpływającego się w ustach brownie z orzechami laskowymi.