Awokado to wyjątkowy owoc, który można jeść na wiele sposobów. Świetnie smakuje jako dodatek do kanapek czy sałatek, możesz dodać go również do obiadu. Jego neutralny smak oraz konsystencja sprawiają, że doskonale pasuje do wielu dań i nadaje im nowoczesnego charakteru. A czy wiesz, że z awokado możesz również stworzyć pyszny deser? Dowiedz się, jak zaserwować ten owoc w słodkim wydaniu.

 

Aby przygotować awokado w słodkiej odsłonie, najlepiej wybrać dojrzałe owoce, które są w środku miękkie. Ich miąższ jest bardzo delikatny, dlatego zrobiony z ich dodatkiem deser będzie lekki i pyszny. Połączenie awokado z intensywnym smakiem czekolady to kompozycja, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Przepis ten może być świetnym rozwiązaniem, gdy chcesz przyrządzić niebanalny deser o wyjątkowym smaku i konsystencji.

Składniki niezbędne do przygotowania kremu czekoladowego z awokado

Do zrobienia wyśmienitego kremu z awokado i czekolady potrzebne są następujące składniki:

  • 1 dojrzałe średniej wielkości awokado,
  • 1 tabliczka Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego greckiego,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

 

Do dekoracji użyj:

  • suszone owoce,
  • ulubione orzechy.

Przepis na krem czekoladowy z dodatkiem awokado

  1. Czekoladę połam na mniejsze kawałki. Wrzuć do rondelka i dodaj miód;
  2. Czekoladę z miodem rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia;
  3. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę. Miąższ zmiksuj na gładką masę bez grudek;
  4. Do zmiksowanego awokado dodaj roztopioną i wystudzoną czekoladę z miodem. Całość wymieszaj;
  5. Dodaj kakao oraz ekstrakt z wanilii;
  6. Całość miksuj, dodając po łyżce jogurtu greckiego. Konsystencja kremu może być nieco rzadsza, gdyż zgęstnieje w lodówce;
  7. Gotowy krem przełóż do pucharków i umieść w lodówce na około 30 minut;
  8. Wyjmij krem z lodówki i udekoruj posiekanymi orzechami lub owocami suszonymi.

O czym musisz pamiętać, przygotowując ten deser?

Jeśli chcesz, aby Twój krem był bardziej słodki, to możesz dodać do niego nieco więcej miodu. Możesz także zastąpić go cukrem białym lub brązowym. Pamiętaj jednak, aby dobrze go rozpuścić w kąpieli wodnej z czekoladą, gdyż krem ten musi być idealnie gładki.

Wybierając produkty niezbędne do przyrządzenia tego pysznego kremu, postaw na składniki wysokiej jakości. Są one podstawą udanego deseru. Dokładnie obejrzyj awokado przed jego zakupem, co pozwoli Ci wybrać dojrzały i miękki w środku owoc. Naciśnij jego skórkę, aby sprawdzić świeżość. Jeśli jest ona elastyczna i po naciśnięciu wraca do wcześniejszej formy, to śmiało możesz wrzucić takie awokado do koszyka. Skórka tego owocu, w zależności od odmiany, musi być zielona lub fioletowo-czarna

Krem z czekolady oraz awokado to świetny deser na każdą okazją. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego możesz go zrobić zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś pysznego. Jest to deser, który zawsze się udaje! Zachwyci każdego, kto lubi desery w nieco bardziej nowoczesnej i niebanalnej odsłonie.