Panna cotta to bardzo znany deser, który można przyrządzić w zaledwie kilkadziesiąt minut. Doskonale komponuje się on z dowolnymi owocami, zwłaszcza tymi o nieco kwaśniejszym smaku. To świetny wybór na wszystkie spotkania towarzyskie, a także bardzo eleganckie kolacje, zwłaszcza gdy podasz panna cottę w stylowym pucharku.

Przygotowanie panna cotty jest niezwykle proste. Wersja z białą czekoladą bez wątpienia trafi w gusta prawdziwych miłośników słodyczy. To prosty, a zarazem efektowny deser, który można podać w naprawdę wyjątkowy sposób.

Jak przygotować panna cottę z białą czekoladą?

Do przygotowania panna cotty z białą czekoladą potrzebne jest tylko kilka składników. Przed ich mieszaniem warto przygotować foremki lub pucharki. Deser uzyskuje bowiem swoją charakterystyczną konsystencję dopiero w lodówce, po chłodzeniu przez wystarczająco długi czas.

Składniki na panna cottę z białą czekoladą:

  • 45 ml wody,
  • 30 g cukru,
  • 180 ml mleka,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 2 tabliczki czekolady białej E.Wedel,
  • 10 g żelatyny.

Sposób przygotowania:

 

Wymieszaj mleko, śmietankę, cukier i czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Podgrzewaj do momentu rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Zdejmij z palnika. Żelatynę zalej wodą i pozostaw na 10 minut, aż napęcznieje. Podgrzej całość do rozpuszczenia żelatyny w wodzie. Uważaj, by nie doprowadzić do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do mieszanki z białą czekoladą. Dokładnie wymieszaj całość. Odstaw masę z białą czekoladą do przestygnięcia, a następnie włóż ją do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Jak podawać panna cottę z białą czekoladą?

Panna cotta z białą czekoladą komponuje się doskonale z owocami. Taki dodatek pozwala na przełamanie słodkiego smaku, dzięki czemu deser nie jest mdły. Mus czekoladowy doskonale dopełnią maliny, truskawki, jagody, porzeczki czy nawet gatunki egzotyczne, takie jak marakuja lub mango. Do zblendowanych owoców można dodać żelatynę, dzięki czemu uzyskają one konsystencję charakterystyczną dla całej panna cotty.

Panna cottę warto podawać w eleganckich pucharkach, zwłaszcza gdy decydujesz się ułożyć na wierzchu mus owocowy. W ten sposób poszczególne warstwy będą doskonale widoczne przez szkło. Z wierzchu deser można udekorować świeżymi owocami czy listkiem mięty. To elegancka propozycja nie tylko na spotkania rodzinne, lecz także ważne wydarzenia firmowe czy nawet wesela. Panna cottę można przygotować także w foremkach natłuszczonych przed włożeniem do nich masy. W ten sposób gotowy deser będzie się dało wysunąć z naczynia i zaserwować na talerzyku, podobnie jak galaretkę. Wówczas warto polać panna cottę syropem owocowym lub wzbogacić ją dżemem o lekko kwaśnym smaku.

Panna cotta może zostać wykorzystana również do przełożenia biszkoptów. W ten sposób stworzysz pyszny i efektowny tort czekoladowy, z charakterystycznym, galaretkowatym wypełnieniem. Panna cottę można przygotować również w wersji ciemnej, a także poprzez połączenie różnych rodzajów czekolady.