Ciasto czekoladowe może mieć różne postaci. Komponuje się bowiem doskonale z wieloma składnikami, w tym także orzechami. W jego przypadku najlepiej sprawdzają się warianty słodkie, o charakterystycznym smaku. Co powiesz na pistacje?

Ciasto czekoladowe jest klasyką, jednak w połączeniu z pistacjami nabiera nowoczesnego charakteru. To idealna propozycja dla miłośników słodkich deserów przełamanych nietypowym smakiem. Jak przygotować ciasto czekoladowe z pistacjami? Czego będziesz potrzebować?

Jak przygotować pistacjowe ciasto czekoladowe?

Ciasto czekoladowe z pistacjami jest idealną propozycją, gdy szukasz nieco bardziej skomplikowanego przepisu. Pozwala ono na swobodne zastąpienie tortu, pamiętając o odpowiednich dekoracjach. Przed przygotowaniem masy warto wyłożyć formę, o średnicy 22 cm, papierem do pieczenia.

Składniki na biszkopt:

  • 80 g masła,
  • 250 g pistacji,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 220 g cukru,
  • 5 jajek,
  • 7,5 g proszku do pieczenia,
  • skórka z 1 pomarańczy.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej klasycznej E.Wedel,
  • 80 g masła,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel.

Sposób przygotowania:

Zmiel połowę pistacji. W rondelku rozpuść masło i odstaw je do przestudzenia. Ubij jajka, dodaj do nich cukier i zmiksuj do uzyskania puszystej konsystencji. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj masło oraz pozostałą część pistacji posiekanych na większe kawałki. Wsyp zmielone pistacje. Zamieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej masę do formy i piecz w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Zagotuj śmietankę i połam czekoladę. Zamieszaj do jej rozpuszczenia. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Pozostaw całość do ostygnięcia. Przekrój gotowe ciasto na dwie części i przełóż przestygniętym kremem czekoladowym. Posmaruj nim również wierzch ciasta.

Jak udekorować ciasto czekoladowe z pistacjami i kremem?

Biszkopt czekoladowy na bazie pistacji z kremem można udekorować na wiele różnych sposobów. Jeśli posmarujesz jego wierzch masą, doskonale będą na niej trzymać się dowolne dekoracje. Najlepiej ułożyć na cieście kompozycję z pistacji. Wówczas nawiążesz do smaku deseru, a jednocześnie sprawisz, że będzie on wyglądał bardzo ciekawie. Latem możesz postawić również na czerwone owoce sezonowe. Ich kolor będzie kontrastował z czekoladowym kremem wyłożonym na wierzchu ciasta.

Na wierzchu dobrze sprawdzą się też płatki migdałowe, wiórki kokosowe czy dekoracje z białej czekolady. W ten sposób również stworzysz efekt kontrastu z bardzo ciemnym kremem czekoladowym.

Ciasto czekoladowe z pistacjami jest świetną alternatywą dla brownie. Daje również nieco więcej możliwości modyfikacji. Wewnątrz kremu umieszczonego pomiędzy biszkoptami można umieścić dodatkowe owoce, które bez wątpienia wpłyną na ostateczny smak deseru. To dobry wybór dla osób, które kochają wypieki w nieco bardziej owocowej odsłonie. Jeśli wolisz klasykę, możesz ułożyć owoce na wierzchu jako dekorację.