Polewa czekoladowa do obowiązkowy składnik niejednego wypieku. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej ciast, tortów, kruchych ciasteczek, muffinków, pączków i innych deserów. Najlepszą polewę możemy przygotować samodzielnie w domowych warunkach. Istnieje na to wiele sposobów, a każdy mistrz kuchni preferuje swój własny. Dziś pójdziemy o krok dalej prezentując 3 przepisy na pyszną czekoladową polewę z orzechami.

Każda z receptur ma jeden wspólny element, który stanowią orzechy. Niezależnie od tego, czy wybierzemy orzeszki ziemne, orzechy laskowe, migdały, nerkowce czy orzechy włoskie, zanim trafią one do pysznej gęstej polewy, powinny zostać rozdrobnione. Jeśli nie przepadasz za orzechową goryczkę, orzechy należy zalać wcześniej wrzątkiem, namoczyć, a następnie obrać ze skóry, co może być jednak żmudnym zadaniem. Polewa z gorzkiej czekolady bywa także wzbogacana innymi bakaliami, na przykład żurawiną. Przejdźmy do sprawdzonych przepisów!

Polewa czekoladowa z orzechami – najszybszy sposób przygotowania

Zacznijmy od najprostszego rozwiązania, które powinno przypaść do gustu osobom cierpiącym na brak czasu. W tym przypadku polewa czekoladowa powstanie w tradycyjny sposób, a dopiero po umieszczeniu jej na wypieku zostanie przysypana orzechami. Jak zrobić pyszną polewę w zaledwie kilka minut? Gorzką czekoladę dobrej jakości, taką jak czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel należy umieścić w kąpieli wodnej. Miska ustawiona na garnku z wrzącą wodą nie powinna bezpośrednio się z nią stykać. Gdy czekolada całkowicie się roztopi, należy ją wymieszać, wylać na ciasto lub ciasteczka i obficie przesypać orzechami zanim wystygnie.

Polewa czekoladowa z masła, czekolady i orzechów

Druga koncepcja przygotowania polewy jest nieco bardziej zaawansowana, choć równie łatwa w wykonaniu. Polewa czekoladowa powstanie ze 100 g masła, 5 łyżek cukru, 50 g gorzkiej czekolady, trzech łyżek mleka, trzech łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel i dwóch garści ulubionych orzechów. Oczywiście proporcje zależnie od przeznaczenia mogą zostać podwojone lub potrojone.

Najpierw należy roztopić masło w małym garnuszku, w taki sposób by zdążyło się podgrzać, ale nie zagotować. Później do naczynia wsypujemy pokruszoną gorzką czekoladę oraz kakao i wlewamy mleko. Masę należy starannie mieszać, dopóki cała czekolada się nie roztopi, a składniki nie stworzą jednolitej gładkiej struktury. Polewa czekoladowa nie powinna się zagotować, dlatego w razie potrzeby garnuszek można na jakiś czas zdjąć z ognia. Na samym końcu do jego wnętrza wystarczy wsypać ulubione rozdrobnione orzechy i wymieszać polewę. Najlepiej wykorzystać ją, gdy jest jeszcze gorąca.

Polewa czekoladowa z zagęszczonym mlekiem

W trzecim przepisie masło zastąpimy margaryną i skondensowanym mlekiem. Odpowiednie proporcje to 3 łyżki cukru, pół kostki margaryny oraz 200 g zagęszczonego mleka. Margarynę roztapiamy w garnku lub w rondelku i jednocześnie dodajemy do niej cukier, czekoladę, mleko i oczywiście orzechy. Tym razem polewa czekoladowa z orzechami będzie gotowała się na wolnym ogniu przez przynajmniej 5 minut, a w trakcie tego procesu wymaga mieszania. Efekt stanowić będzie gęsta masa idealnie komponująca się na przykład z kruchym ciastem.