Pieczesz ciasto, którego wierzch zamierzasz udekorować? Poznaj przepis na polewę czekoladową – pomadę wzbogacającą smak każdego domowego wypieku. Warto użyć gorzkiej czekolady, która delikatnie zbalansuje słodycz ciasta. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić polewę czekoladową, skorzystaj z poniższych przepisów.

Polewa czekoladowa na ciasto występuje w wielu różnych wariantach. Chociaż można przyrządzić ją np. z prawdziwego ciemnego kakao, najlepiej smakuje wersja z gorzkiej czekolady. Alternatywą może być polewa z czekolady mlecznej, jednak będzie ona nieco bardziej słodka.

Polewa czekoladowa na ciasto – przepis na bazie mleka

Ten przepis na polewę jest przepisem podstawowym. Do przygotowania potrzebujesz tylko dwóch składników. Czas wykonania to zaledwie kilka minut.

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 4 łyżki mleka.

Mleko umieść w rondelku i zagotuj. Zdejmij z palnika. Dodaj pokrojoną drobno czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia.

Polewa czekoladowa – przepis na bazie kremówki

Polewa na ciasto przygotowana z czekolady gorzkiej i śmietany kremówki to tzw. ganache. Jej niewątpliwą zaletą jest to, iż po zastygnięciu nie łamie się – w przeciwieństwie do gotowych polew czekoladowych rozpuszczanych np. w kąpieli wodnej.

Składniki:

  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 50 g czekolady mlecznej,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%.

Do rondelka wlej śmietankę i dodaj pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj całość na małym ogniu – mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Zagotuj ją jeszcze lekko, a następnie zdejmij z palnika i ostudź.

Letnią polewą możesz udekorować ciasto. Wstaw je do lodówki, aby ganache stężało.

Tak przygotowaną polewę czekoladową możesz przechowywać w lodówce – w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Czym zastąpić gorzką czekoladę?

Nie masz gorzkiej czekolady, a pilnie potrzebujesz polewy? Nic straconego – ten składnik możesz zastąpić kakao. Wybierz jednak to prawdziwe, a nie rozpuszczalny napój kakaowy.

Polewę do ciasta przyrządzisz w prosty sposób. Wystarczy rozpuścić 1/2 kostki masła, dodać 1-2 łyżki kakao, kilka łyżek cukru (w zależności od upodobań smakowych) oraz odrobinę wody. Wymieszaj dokładnie i pozostaw do ostygnięcia. Chłodną polewą udekoruj wierzch ciasta.

Polewa z gorzkiej czekolady – do czego ją wykorzystać?

Ten sam przepis na polewę czekoladową możesz wykorzystać na wiele sposobów. Podstawowym zastosowaniem jest oczywiście dekoracja ciasta, dzięki czemu nabiera ono jeszcze lepszych walorów smakowych. To jednak nie koniec możliwości…

Polewa czekoladowa świetnie sprawdzi się także jako:

  • dekoracja muffinek,
  • dekoracja eklerków,
  • dodatek do lodów,
  • dekoracja tortu.

Polewa do ciasta jest bardzo uniwersalna, dlatego warto znać choćby jeden sprawdzony przepis.