Krem czekoladowy możesz wykorzystać na dziesiątki sposobów. Świetnie smakuje solo i w towarzystwie lodów śmietankowych oraz idealnie nadaje się do przekładania ciast. Mimo tego nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać go jako smarowidło do kanapek, gofrów i naleśników. Oto inspirujące przepisy na krem czekoladowy, który będziesz chętnie dodawać do różnych pyszności!

Krem czekoladowy na bazie serka mascarpone

Ten krem jest sztywny, ma gęstą konsystencję, dlatego możesz nawet obłożyć nim tort czy udekorować babeczki. Do jego przygotowania wykorzystaj:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel;
  • 50 g cukru pudru;
  • 5 g cukru waniliowego (jedna łyżeczka).

Aby przyrządzić ten wyborny krem:

  • na małym ogniu lub w kąpieli wodnej rozpuść połamaną na kawałki czekoladę;
  • poczekaj, aż rozpuszczona czekolada ostygnie;
  • w misce utrzyj – za pomocą miksera – serek mascarpone z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym;
  • ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę przelej do masy cukrowo-serowej – całość starannie wymieszaj;
  • kiedy składnik stworzą jednolitą masę, wstaw miskę z kremem czekoladowym na przynajmniej 1 h do lodówki. Po tym czasie jest ona gotowa do dekorowania czy przekładania ciast.

Krem czekoladowy z czekolady i śmietany kremówki

Jest to znakomity pomysł na deser – świetnie smakuje w towarzystwie biszkoptów. Sprawdzi się także jako polewa do babeczek czy gofrów. Jego atutem jest jedwabista struktura i delikatny, mleczno-czekoladowy smak. Ten krem przygotujesz z:

  • 3 tabliczek czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel;
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%;
  • 80 g cukru pudru.

Jeśli chcesz zrobić ten aksamitny krem:

  • rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej – aby miała ono nieco bardziej płynną konsystencję, dodaj do niej 2 łyżki śmietanki;
  • pozostałą część śmietanki ubij z cukrem pudrem – ze składników tych powinna powstać puszysta, gładka masa;
  • do powstałej masy bardzo ostrożnie dodaj ostudzoną rozpuszczona czekoladę;
  • krem wstaw na ok. 2 h do lodówki, aby nieco stężał.

Maślany krem czekoladowy

To krem czekoladowy idealny do kanapek i naleśników, gofrów i racuchów. Przygotujesz go z:

  • 6 białek jaj;
  • 300 g masła – miękkiego, w temperaturze pokojowej;
  • 300 g cukru pudru;
  •  2 tabliczek czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel.

Czekoladę rozpuść – w kąpieli wodnej lub w rondelku z grubszym dnem – a następnie ją ostudź. Do miski wbij białka i miksując je, stopniowo wsypuj do nich cukier puder. Kiedy powstanie sztywna piana, dodaj do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło. Gdy składniki się połączą, delikatnie przelej do nich rozpuszczoną czekoladę.

Ten krem jest wyjątkowo puszysty, lekki, dlatego doskonale sprawdza się zarówno jako smarowidło, jak i jako dodatek do ciast.

Krem czekoladowy z awokado

Ten oryginalny, ale wyborny krem powstaje z:

  • 2 awokado;
  • 80 g cukru;
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 150 ml mleka kokosowego.

Obierz awokado, pozbądź się z jego wnętrza pestki, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w kielichu blendera. Następnie wlej do niego mleko kokosowe oraz wsyp kakao i cukier. Całość blenduj ok. 1 min. Ten błyskawiczny krem możesz przelać do pucharków i jeść solo lub w towarzystwie kwaśnych, letnich owoców.