Uwielbiasz połączenie czekolady i karmelu? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj pyszny czekoladowy blok z jego dodatkiem. To połączenie sprawi, że nie będziesz mógł poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka tego wyjątkowego deseru! Dowiedz się, jak go zrobić, a z pewnością czekoladowo-karmelowy blok będzie często gościł na Twoim stole.

Słony karmel to świetny dodatek do deserów. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować karmelowy blok czekoladowy? Przepis nie jest skomplikowany, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie kilku składników. Jeśli chcesz, aby deser był mocno karmelowy to możesz dodać więcej masy krówkowej, niż podane jest w przepisie. Świetnym pomysłem jest także urozmaicenie bloku przez dodanie do niego suszonych owoców, a w szczególności żurawiny.

Blok czekoladowo-karmelowy – jakie składniki są potrzebne?

Składniki na karmelowy blok czekoladowy:

  • 3 tabliczki czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 300 g masła,
  • 150 ml wody,
  • 375 g mleka w proszku,
  • 150 g ulubionych herbatników,
  • 300 g cukru (białego lub brązowego),
  • 150 g dodatków (orzeszki, suszone owoce lub pokruszone paluszki solone).

Do przygotowania słonego karmelu potrzeba:

  • 400 g masy krówkowej,
  • 10 g soli.

Jak przygotować karmelowy blok czekoladowy?

  1. Cukier rozpuść z masłem w garnku na małym ogniu. Dodaj wodę i gotuj całość na małym ogniu. Gdy składniki te już dokładnie się ze sobą połączą, zdejmij garnek z ognia.
  2. Do gorącej jeszcze mikstury wrzuć pokruszoną czekoladę i wymieszaj, aż do całkowitego jej rozpuszczenia.
  3. Dodaj mleko w proszku, a także pokruszone herbatniki i inne dodatki. Jeśli są one zbyt duże, to pokrój je na mniejsze kawałki.
  4. Całą masę dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
  5. Przelej do keksówki i pozostaw w lodówce na kilka godzin. Najlepiej, aby masa pozostała w niej przez całą noc.

Przepis na słony karmel

  1. Rozpuść masę krówkową w kąpieli wodnej.
  2. Do masy dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia.
  3. Tak przygotowaną masą możesz polać przygotowany wcześniej i schłodzony blok czekoladowy.

Inne sposoby na przygotowanie bloku karmelowo-czekoladowego

Możesz także przygotować pyszny czekoladowy blok karmelowy, korzystając z niego innego przepisu. Oprócz czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel rozpuść dodatkowo 2 tabliczki czekolady Karmelowej E.Wedel. Dzięki temu sam blok będzie już mocno karmelowy. Dodając jeszcze polewę stworzysz deser, który będzie rozkoszą dla podniebienia!

Przygotowanie bloku czekoladowo-karmelowego nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności. Jest to deser, który zawsze się udaje. Możesz za każdym razem użyć innych dodatków, co pozwoli Ci urozmaicić jego smak.

Serwuj czekoladowy blok karmelowy razem z kawą lub herbatą. Dodatek soli sprawia, że jest to deser, który trafi w gusta także osób nie przepadających za bardzo słodkimi deserami. Przechowuj blok w lodówce, dzięki czemu zachowa odpowiednią konsystencję przez dłuższy czas.