Potrzebujesz przepisu na słodką przekąskę, którą przyrządzisz w zaledwie kilkanaście minut? Muffinki to zawsze dobry wybór. Poznaj prosty przepis na babeczki czekoladowe – w wersji z kakao i kawałkami czekolady.

Muffinki czekoladowe to wypieki, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Uświetnią każdą imprezę lub przyjęcie urodzinowe. Babeczki czekoladowe bardzo dobrze sprawdzą się także w roli codziennego deseru.

Przepis na muffinki – z kakao

Aby przygotować babeczki czekoladowe, wcale nie musisz mieć czekolady. Wystarczy, że zastąpisz ją prawdziwym kakao. Poniższy prosty przepis na babeczki czekoladowe sprawi, że w kilkanaście minut przygotujesz smaczną przekąskę, która bardzo szybko zniknie z talerzy.

Składniki (12 sztuk):

  • 250 g mąki,
  • 170 g cukru,
  • 3 duże łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 250 ml mleka,
  • 125 ml oleju,
  • 2 jajka.

Mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj. W drugim naczyniu umieść jajka, mleko i olej, a następnie wymieszaj. Suche składniki połącz z mokrymi składnikami. Ciasto wlej do papilotek lub formy na muffiny – do połowy wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200oC. Piecz przez 10-15 minut – do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu możesz je dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną, kremem lub roztopioną czekoladą.

Przepis na babeczki – z czekolady

Muffinki czekoladowe możesz przyrządzić także z czekolady – najlepsza będzie gorzka lub deserowa, jednak możesz użyć także mlecznej lub nawet białej. Wypróbuj wszystkich wariantów – w ten sposób wybierzesz przepis na muffinki, który najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Składniki (12 sztuk):

  • 150 g masła,
  • 150 g czekolady (dowolnej),
  • 300 g mąki,
  • 190 g drobnego cukru,
  • 170 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kawy zbożowej,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Masło roztop w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Czekoladę pokrój na małe kawałki.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kawę zbożową przesiej do miski. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Połącz składniki mokre i suche, kilkakrotnie mieszając. Dodaj roztopione masło oraz posiekaną czekoladę. Wymieszaj ponownie, wykonując zaledwie kilka ruchów łyżką. Ciasto może mieć grudki, jednak mąka nie powinna być widoczna.

Masę wyłóż do foremki na muffiny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez ok. 25 minut – do suchego patyczka. Gotowe babeczki czekoladowe powinny utworzyć na górze twardszą skorupkę.

Ten przepis na babeczki czekoladowe możesz modyfikować, np. dodając kawałki czekolady, orzechy itp.

Jeśli zależy Ci na szybkim deserze, który będzie smakował każdemu, postaw na babeczki czekoladowe. Jest to sprawdzone rozwiązanie, zadowalające nawet najbardziej wymagającego smakosza.